Scăderea preţurilor medii de consum în august a fost determinată de reducerea preţurilor la produsele alimentare – cu 3,1% şi a produselor nealimentare, tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei – cu câte 0,1%, a comunicat şefa seciţei statistică a preţurilor din cadrul Biroului Naţional de Statistică, Ana Cucereavîi.
Reduceri semnificative au fost înregistrate la fructe şi legume. Astfel, strugurii s-au ieftinit cu 46%, pepenii verzi şi galbeni – cu 32,8%, legumele proaspete – cu 23%, cartofii – cu 19,8%, mere, perele, cu câte 15,4%, persicile şi prunele – cu 19%.
Totodată, în august s-a scumpit gazul lichefiat ambalat în butelii – cu 5,8%, carburanţii pentru transportul auto, ghiozdane pentru elevi şi accesorii pentru scris şi alte mărfuri de cancelarie – cu câte 1,7%, obiectele de sanitărie şi igienă – cu 1,5%, medicamentele – cu 1,3%, confecţiile pentru copii – cu 1%.
La serviciile prestate populaţiei în perioada de raport a fost înregistrată o scădere a tarifelor la serviciile prestate în alimentaţia publică - cu 1%, televiziunea prin cablu – cu 0,8%, închirierea locuinţelor – cu 0,5% şi cele prestate instituţiile preşcolare – cu 0,2%. Totodată, în această perioadă s-au majorat tarifele la serviciile rituale – cu 3%, precum şi la transportul feroviar internaţional şi a taximetrelor – cu câte 1,7%.
Expertul economic Veaceslav Ioniţă consideră că reducerea preţurilor indică starea gravă în care se află economia Moldovei. „Dependenţa excesivă faţă de factorii externi şi de consum transformă economia Moldovei în una din cele mai vulnerabile din regiune, iar deflaţia este indicatorul care arată gravitatea problemei”, a spus Ioniţă. Potrivit lui, la finele anului va fi înregistrată o inflaţie de 4%.
Viceguvernatorul BNM Victor Cibotaru a menţionat în cadrul conferinţei economice „Criza economică în Moldova: definirea unui nou model de guvernare economică" că deflaţia constituie în prezent o problemă la fel de acută cum a fost inflaţia în anul trecut. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că deflaţia din anul curent poartă un caracter temporar.
De aceeaşi părere sunt şi experţii de la Centrul Independent Expert Grup care susţin că în următoarele luni preţurile la produsele agricole vor începe să crească, astfel că la finele anului va fi înregistrată o inflaţie sub 4%.
Potrivit datelor BNS, de la începutul anului preţurile la mărfurile de consum s-au redus cu 3,4%.