În mai puțin de o săptămână, începând cu data de 1 noiembrie, intră în vigoare Legea cu privire la transparența proprietarilor mass-media. Astfel, instituțiile de presă vor avea zece zile la dispoziție pentru a depune un raport la Consiliul Coordonator al Audiovizualului(CCA), în care să indice date cu privire la sursele de finanțare a activității instituției, informează Politik.md.
Și ulterior, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să publice anual, până la 1 mai, şi să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului un raport de activitate, care să cuprindă cel puţin următoarele informații:  numele, cetăţenia proprietarului/proprietarilor beneficiari, descrierea structurii proprietăţii,  organigrama şi capitalul radiodifuzorului, sursele de finanţare a serviciului de programe şi informaţii privind realizarea concepţiei serviciului de programe în anul de activitate precedent.
Potrivit președintelui CCA, Dinu Ciocan, după ce legea va intra în vigoare, datele vor fi făcute publice peste câteva zile după încheierea recepționării rapoartelor. În acest sens, pe pagina web a CCA a fost creată o secțiune aparte, intitulată „Transparența proprietății”.
Primul politician care a declarat deschis că deține în proprietate o instituție media este liberal democratul Chiril Lucinschi.  „Niciodată n-am negat și am spus deschis că sunt proprietar la două posturi de televiziune”, a declarat politicianul în cadrul unei dezbateri tematice din cadrul primului Forum mass-media, ediția 2015.
Potrivit autorilor proiectului, transparența proprietarilor de mass-media vine să asigure dreptul cetățeanului de a solicita acces la informaţiile despre un anumit post de televiziune sau despre o instituție media cu un alt tip de activitate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE