Consiliul European a decis pe 30 mai să dubleze asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova, promisă de UE în urmă cu un an. În total, Moldova va primi 295 milioane de euro, dintre care 220 milioane de euro reprezintă un împrumut, iar 75 milioane de euro – grant.

După cum se menționează pe site-ul Consiliului European, în aprilie 2022, UE a decis să acorde Republicii Moldova o asistență financiară în valoare de 150 de milioane de euro. Astăzi această sumă a fost majorată cu 145 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în total vor fi furnizate Moldovei 295 milioane de euro.

Asistența macrofinanciară a UE are ca scop sprijinirea stabilizării economice și a programului de reformă structurală în Republica Moldova, completând resursele prevăzute în acordul financiar cu FMI, se arată în comunicatul Consiliului.

„Războiul Rusiei în Ucraina are un impact negativ asupra economiei moldovenești. Având în vedere că în balanța de plăți a Moldovei pentru anul 2023 există încă un deficit rezidual semnificativ de finanțare externă peste resursele oferite de FMI și alte organizații internaționale, Consiliul a considerat că este necesară creșterea asistenței macrofinanciare a UE pentru Moldova”, se arată în declarația Consiliului European.

Prezenta decizie va intra în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Potrivit deciziei luate anul trecut privind alocarea asistenței macrofinanciare Moldovei, banii ar trebui să vină în trei tranșe până în 2024,notează newsmaker.md

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE