Fortificarea Procuraturii Anticorupție (PA), obținerea unui sediu separat, repartizarea dosarelor care nu mai sunt de competența PA și majorarea numărului de angajați în cadrul instituției, acestea sunt doar câteva dintre prioritățile pentru anul 2024 anunțate de procurorul-șef al PA, Veronica Dragalin. Ea spune că PA are cel mult două luni la dispoziție pentru a analiza toate dosarele și a le transmite pe cele care nu mai sunt de competența PA, notează anticorupție.md
„Deja am început să analizăm dosarele, ca să știm pentru care care rămânem noi responsabili și care vor trece mai departe la conducerea procuraturilor Chișinău, Bălți și Cahul, să fie investigate mai departe de CNA”, a precizat Veronica Dragalin.
În anul 2023, în cadrul PA au fost delegați din cadrul altor procuraturi doi procurori, au fost detașați opt ofițeri de urmărire penală și ofițeri de investigație și au fost angajați trei consultanți ai procurorului și specialiști. Actualmente numărul angajaților în cadrul PA este de 100 de persoane din 143. Doar doi angajați din cancelaria PA de la Chișinău au recepționat pe parcursul anului trecut și formulat răspunsuri pentru peste 30 000 de solicitări. Volumul enorm de lucru, spune Dragalin, este făcut în schimbul unor salarii modeste.
Pentru a slăbi povara de pe umerii actualilor angajați, instituția intenționează să-și modifice organigrama.
„O prioritate pentru noi este obținerea unui sediu separat pentru că vrem să majorăm numărul de funcții, vrem să avem persoane care pot lucra și contribui la efortul nostru și în clădirea în care ne aflăm acum nu mai avem spațiu. Un alt pas cheie pe care sperăm să-l îndeplinim este prin modificarea unei hotărâri de Parlament să fie majorat numărul de funcționari care lucrează la PA, la moment avem 143 de funcții și am venit cu o propunere ca acest număr să fie mărit la 218. Nu majorăm numărul de procurori, este vorba de a crește numărul de ofițeri, funcționari publici. Sper ca Parlamentul în următoarele săptămâni să aprobe propunerea înaintată de Ministerul Justiției”, a precizat Dragalin.
Pe parcursul anului curent la nivelul PA va fi creată o direcție specială dedicată măsurilor speciale de investigații, în cadrul căreia vor activa ofițeri de investigație de la mai multe instituții. Totodată, șefa PA a precizat că instituția are nevoie de echipamente de tehnologii informaționale și cu tehnică specială necesară pentru efectuarea în mod autonom a tuturor tipurilor de măsuri speciale de investigații (interceptări telefonice, interceptări de comunicări ambientale, cercetarea domiciliului și supravegherea domiciliului, urmărirea vizuală și cu GPS, etc.).
„Anul 2023 a fost unul cu provocări și cu impedimente, dar necătând la circumstanțe am reușit să livrăm rezultate semnificative, mai ales când ne referim la dosare terminate și trimise în judecată în privința subiecților de rang înalt. Anul 2024 la fel nu va fi unul simplu, pentru că atunci când e vorba de a construi o instituție puternică, autonomă și independentă sunt foarte multe lucruri care trebuie să fie aranjate și care depind și de alte instituții. Noi mai departe o să lucrăm împreună cu Ministerul Justiției, Parlamentul și alte instituții să ajungem la soluții”, a concluzionat șefa PA.