Să purtăm ie cu mândrie! Acesta este îndemnul venit din partea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de Ziua Internațională a Iei.

Șefa statului a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia acestei zile.

Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Iei - cămașa tradițională românească. Pentru neamul nostru, ia nu este un simplu obiect vestimentar, ci un simbol care, din vremuri străvechi, are un rol de protecție împotriva primejdiilor. Este un poem ce încifrează și descifrează cele mai adânci semnificații ale viețuirii noastre, fiecare semn brodat purtând în spate o poveste. Nașterea, viața și moartea, rodul pământului, apa și soarele - toate au fost fir cu fir, cu măiestrie și migală, înveșnicite pe ie de bunicile și mamele noastre.

Mă bucur că această tradiție n-a dispărut, ba chiar cunoaște o renaștere prin entuziasmul și energia meșterițelor noastre. Oriunde s-ar afla - la Nisporeni, Strășeni, Bruxelles sau New York -, ele își brodează cu fir subțire, dar trainic, dorul, speranța, încrederea și împlinirea. Recunoștință multă și celor care promovează, tenace și cu devotament pentru valori, introducerea cămășii tradiționale românești în Patrimoniul Imaterial al Umanității. Să purtăm ie cu mândrie!,
a scris Maia Sandu.

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, au organizat prima Zi Internațională a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE