“În prezent sunt arestat în calitate de bănuit. Motivul pentru care am fost arestat este colaborarea mea cu Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Într-adevăr am fost obligat de colaboratorii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate să lucrez pentru acesta, colectând informaţii despre Transnistria, ambasadele Ucrainei şi României, în perioada când am fost observator la alegerile prezidenţiale din 2004”, se arată în declaraţia lui Ilie Cazacu.
Cazacu recunoaşte că a fost infiltrat printre activiştii PPCD, şi ulterior în Mişcărea Unionistă din Moldova.
De asemenea, tânărul spune că aflându-se în detenţie, şi-a dat seama că a fost minţit şi că ar fi dorit să întrerupă colaborarea cu SIS încă în 2005, însă a fost şantajat de unul dintre colaboratorii SIS şi a fost impus să continue această activitate. Totodată, el spune că nu a fost informat că pentru astfel de activităţi poate fi tras la răspundere penală.
“Prin acţiunile sale, SIS mi-a cauzat prejudicii, fapt pentru care cer de la Misiunea OSCE asistenţă juridică pentru evaluarea prejudiciului cauzat,” susţine Cazacu.
Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată declaraţia lui Ilie Cazacu.
Menţionăm că, Ilie Cazacu este acuzat de către autorităţile separatiste de înaltă trădare şi spionaj în favoarea Moldovei. El riscă până la 20 de ani de închisoare.
Totodată, menţionăm că pe 7 aprilie, curent, autorităţile transnistrene au arestat un jurnalist, Ernest Vardanian, acesta fiind, de asemenea, acuzat de spionaj şi înaltă trădare. El riscă între 12 şi 20 ani de închisoare. Ulterior Vardanian a precizat că declaraţiile sale au fost făcute sub presiunea organelor de forţă.
Atunci, arestarea ziaristului a fost condamnată de autorităţile de la Chişinău şi lideri politici, iar mai multe organizaţii de media din Moldova şi de peste hotare au cerut autorităţilor de la Tiraspol să-l pună în libertate necondiţionat de jurnalistul Ernest Vardanian.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE