Adoptarea unei noi Constituţii în urma unui referendum va necesita foarte mult timp. De această părere este analistul Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”.
„Dacă acest proiect va reuşi, toată lumea ar trebui să-l considere pe Mihai Ghimpu un geniu al politicii moldoveneşti şi lider adevărat al Alianţei pentru Integrare Europeană, fiindcă a avut capacitatea să-şi impună propria voinţă politică celorlalţi lideri, iar dacă acest proiect nu va reuşi, responsabilitatea pentru eşec o vor purta toţi patru (preşedinţii partidelor din alianţă -n.r.)", a spus Igor Boţan.
Potrivit lui Boţan, probabilitatea realizării acestui proiect este de 50/50. „Cred că este foarte mare probabilitatea că acest proiect se va prăbuşi din lipsă de timp, pentru că este inimaginabil ca, timp de trei luni (potrivit AIE, referendumul trebuie organizat până la 16 iunie -n.r.), să fie elaborat un text, ca apoi să fie supus dezbaterilor şi acceptat de toţi cei din coaliţie”, a menţionat analistul.
Directorul „ADEPT” propune să fie creată o comisie de conciliere a punctelor de vedere a celor patru lideri din AIE. „Situaţia este atât de complicată că la această etapă putem spune doar un singur lucru: viaţa în Republica Moldova este veselă, rămâne ca guvernaţii să asigure populaţia şi cu pâine, nu doar cu spectacole”, a declarat Igor Boţan. Analistul spune că pentru Republica Moldova cea mai bună soluţie este să se respecte cât se poate de exact principiile statului de drept.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE