După ce subiectul salariilor deputaților a stârnit reacții din partea cetățenilor de rând, venim cu un raport al Biroului Naţional de Statistică cu privire la salariile medii pe care le obțin cetățenii de rând, informează Politik.md.
Potrivit statisticilor, în anul 2015 câştigul salarial mediu din economia naţională a constituit 4.610 lei. În luna decembrie 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de circa 5.227 de lei, iar bugetarii au primit un salariu mediu de 4.161 de lei.
În sectorul economic, real, câştigul salarial a înregistrat 5683,8 lei, cu 8,6% mai mult faţă de decembrie 2014.
Cel mai mult au primit persoanele, care activează în domeniul de furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, în domeniul informaţii şi comunicaţii, precum și activităţi financiare şi de asigurări. Aceștia au avut salarii medii peste 10 mii de lei.
Următorii în categoria celor mai bine plătiți sunt cei care activează în domeniul ştiinţific şi tehnic, cu salarii medii de circa 7.100 de lei, urmați de cei din administraţia publică şi apărare și asigurări sociale obligatorii – cu salarii medii de 6.200 de lei.
Cu salarii de circa 5.800 de lei sunt răsplătiți cei care lucrează în domeniul - Distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare. Ceva mai puțin primesc cetățenii care lucrează în domeniul industriei prelucrătoare, de circa 5.200 se bucură, fiind urmați de medici și asistenți sociali cu puțin peste 5 mii de lei, se menționează în datele oficiale prezentate.
În construcții salariul mediu este de 5.100 de lei, iar în domeniul transport, depozitare și domeniul de tranzacții cu imobile salariul mediu este de circa 4.900 de lei. Cei din industria extractivă primesc circa 4.600 de lei, iar cei din comerțul de ridicata și cu amănuntul – puțin peste 4.400 de lei. În jur de 4 mii de lei primesc și lucrătorii din domeniul servicii administrative şi activităţi de servicii suport.
Cel mai puțin plătiți sunt muncitorii din domeniile: învățământ (circa 3.800 de lei), agricultură și pescuit (circa 3.700 de lei), cazare și alimentație publică (circa 3.200 de lei) și persoanele din domeniul artă, activități de recreere și agrement (circa 3.100 de lei).