Gruparea ar fi ajutat aproximativ 100 de basarabeni să intre în România, iar pe o parte dintre aceştia să ajungă în alte ţări ale Uniunii Europene. Anchetatorii au ridicat ieri, 20 mai, mai multe persoane din diferite zone ale Iaşului, iar în urma audierilor au reţinut o parte dintre acestea pentru 24 de ore.
Una din cele mai mari reţele de migranţi din ultimii ani din Moldova a fost destructurată ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, poliţiştii Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi cei de la Frontieră. Mai mulţi membri ai grupării au fost săltaţi direct din pat, din maşini sau de pe stradă şi aduşi la audieri.
Potrivit anchetatorilor, reţeaua, care era monitorizată de câteva luni, acţiona din 2008 şi ar fi ajutat aproximativ 100 de basarabeni să intre în România. Ulterior, aceştia treceau în Ungaria, iar apoi ajungeau în Italia sau în alte ţări ale Uniunii Europene. Membrii reţelei aveau atribuţii bine stabilite. Cei care acţionau în Republica Moldova, racolau diferite persoane care erau dispuse să plătească pentru a ajunge în Uniunea Europeană, iar cei care acţionau în România le făceau rost de invitaţii.
„În baza invitaţiilor se obţineau vize turistice utilizate pentru intrarea legală în România, apoi membrii grupării se ocupau de cazarea, transportul şi îndrumarea migranţilor până în apropierea frontierei de vest a României. Aceştia erau trecuţi ilegal în Ungaria utilizând la controalele de frontieră documente de identitate româneşti falsificate, ori autentice, prin metoda substituirii de persoană sau erau ascunse în mijloacele de transport, susţin anchetatorii. Pentru „serviciile” oferite migranţii trebuiau să scoată din buzunar între 3.000 şi 4.000 de euro.
Procurorii au audiat în acest caz aproximativ zece persoane, iar până în jurul orei 01.00 au dispus reţinerea pentru 24 de ore a cel puţin două dintre acestea. Mihai Bîtculescu şi Boris Ştirbu au fost duşi în arestul Poliţiei fiind cercetaţi pentru trafic de migranţi şi constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. Cel mai probabil aceştia vor fi aduşi în cursul zilei de astăzi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.
O parte dintre membrii reţelei au fost mai norocoşi, procurorii dispunând cercetarea lor în stare de libertate. „La rugăminţile unui apropiat clientul meu a făcut mai multe invitaţii către cetăţeni moldoveni pe care nu i-a văzut niciodată şi despre care nu ştie nimic. Pentru aproximativ 15 invitaţii a primit sume modice de 20-30 de lei. Clientul meu nu a fost reţinut”, a precizat Bogdan Tufeanu, avocatul lui Eduard Balaur. Acesta susţine că celui pe care-l apără i s-a spus că invitaţiile sunt pentru diferite persoane care doreau să se înscrie la facultate sau să vândă diferite produse în România.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE