El a denunțat și 'tentativele anticonstituționale de preluare a puterii' de către opoziție, care, de aproape o lună, îi contestă regimul în stradă, după ce Ucraina a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la Vilnius.
'Este foarte important să nu existe ingerințe în afacerile noastre interne', a explicat el, în condițiile în care mai mulți responsabili europeni, printre care fostul ministru german de externe Guido Westerwelle și subsecretarul de stat american Victoria Nuland, au discutat cu manifestanții reuniți în centrul Kievului în ultimele săptămâni.
'Sunt categoric împotriva celor care vin în țară pentru a ne da lecții', a continuat șeful statului. Ianukovici i-a criticat apoi pe reprezentanții opoziției, care 'încearcă să preia puterea într-o manieră anticonstituțională' în Maidan, Piața Independenței, principalul loc de desfășurare al contestării. 'Sunt în mod categoric împotriva oamenilor politici care lansează revoluția. Așteptați alegerile, iar poporul își va exprima opinia', a sugerat el.
Președintele a făcut referire la viitoarele alegeri prezidențiale ce urmează să aibă loc în 2015, în contextul în care opoziția îi solicită plecarea și pledează pentru alegeri anticipate.
Pe de altă parte, Ianukovici a explicat că a fost nevoit să accepte pachetul de ajutor în valoare de 15 miliarde de dolari cu Rusia din cauza prețurilor ridicate la gazele naturale și a datoriilor pe care statul ucrainean le are față de FMI. 'Nu există contradicții cu parcursul Ucrainei spre integrarea europeană', a afirmat el, citat de Reuters, adăugând că Kievul ar trebui să întrețină relații economice bune cu toți partenerii săi strategici, inclusiv UE și Rusia.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE