Reprezentanții Guvernului vor revizui mecanismul de susținere financiară a proiectului Satelitul Moldovenesc. Acest subiect a fost discutat de către premierul Pavel Filip și rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, precum și cu academicianul Ion Bostan.
Potrivit rectorului, proiectul este executat în proporție de 80% și este destinat pentru monitorizarea şi prevenirea inundaţiilor în albia râurilor Nistru şi Prut. În acest sens, conducerea UTM a abordat problema proiectului propus în anul 2015 privind scutirea de impozite TVA și taxe vamale la procurarea utilajului specializat pentru infrastructura de comandă și control a zborului sateliților, care nu a fost examinat până în prezent.
Premierul a menționat că Guvernul va sprijini proiectele Universităţii Tehnice a Moldovei care vor fi orientate spre un nou model de creştere economică a Republicii Moldova. La rândul său, Viorel Bostan a menţionat că acest proces necesită a fi susţinut şi financiar, iar actualul mecanism de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat este unul ineficient şi netransparent.
Părțile au convenit asupra implementării proiectelor de lansare a noilor specialități la UTM, dar și a proiectului „Satelitul Moldovenesc” care vor avea susținere din partea Guvernului. De asemenea, Guvernul va solicita Ministerul Educației și Ministerului Finanțelor elaborarea neîntîrziată a unui model nou - echitabil, eficient şi transparent de alocare a mijloacelor financiare din bugetul de stat.
Conducerea UTM a informat despre un proiect inovativ recent elaborat, care prevede construcția Centrului ştiințifico-didactic industrial al UTM. În acest sens, academicianul Ion Bostan a subliniat importanţa susținerii proiectului care vine să dezvolte diverse tehnologii industriale și să faciliteze cercetările ştiinţifice, inclusiv colaborarea internaţională în domeniul industriei alimentare, a ştiinţelor şi producerii agricole şi nu în ultimul rând integrarea universităţii şi a businessului.
Părțile au discutat și despre necesitatea lansării noilor specialități pentru economia naţională, precum „Ingineria softurilor” și „Sisteme robotizate și mecatronică”. Programele noi de studii ar putea fi oferite chiar de la 1 septembrie 2016.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE