Pentru anul viitor, din Fondul rutier va fi alocată suma de 20 milioane de lei, pentru instalarea barierelor la 20 din trecerile de cale ferată, anunță Politik.md cu referire la un comunicat de presă al ministerului.

Potrivit sursei, această propunere a venit din partea ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, care a menționat că aceste măsuri pot doar atenţiona şoferii și minimiza riscurile, dar nu şi exclude cazurile tragice produse din cauza iresponsabilităţii acestora. De aceea, suplimentar, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor urmează să propună și alte măsuri, inclusiv și anumite modificări ale Codului Contravenţional, care să prevadă sancţionarea şoferilor ce vor traversa intersecţiile de cale ferată la semnalul roşu al semaforului.

Valeriu Lazăr a argumentat că scopul primar al deciziei Consiliului este de a aloca mijloacele financiare pe o bază competitivă şi transparentă, iar banii să fie utilizaţi într-o manieră, care să asigure în primul rând calitatea, de aceea, este considerată imperativă ridicarea cerinţelor faţă de companiile participante la licitaţii publice şi beneficiare de mijloace din Fondul rutier.

Iniţial, însă a fost propusă alocarea sumei de 10 milioane lei Î.S. „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) pentru amenajarea intersecţiilor la nivel cu drumurile publice prin instalarea barierelor. Reprezentanţii CFM au menţionat că, din sursele alocate, se intenţionează a fi instalate bariere fără personal, cu supraveghere video la 13 intersecţii selectate în baza evaluării factorului de risc.
 
În cadrul şedinţei, Managerul şef al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Vitalie Panurco, a prezentat raportul privind realizarea programului de reparaţie şi întreţinere a drumurilor în perioada ianuarie – decembrie 2012, menţionând că, la situaţia din 01.12.2012, cheltuielile totale pentru realizarea lucrărilor au depăşit un miliard de lei, ceea ce reprezintă 98% din bugetul total al Programului. De la începutul anului 2012, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi întreţinere pe o lungime totală de 7240 km, dintre care 3210 km de drumuri naţionale.
 
De asemenea, Vitalie Panurco a prezentat Consiliului proiectul Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pe anul 2013, care prevede un buget total de 1079,78 milioane lei, cu 54,96 milioane lei mai mult decât în anul curent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE