Executivul a decis lichidarea întreprinderii de stat Dacia, urmând ca hotelul de patru stele din centrul Chişinăului să treacă în posesia fostului proprietar - SRL Dacia.
Hotelul urmează să fie restituit în conformitate cu o decizie a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, iar termenul limită pentru transmiterea patrimoniului este de 14 decembrie, a anunţat ministrul de Stat, Victor Bodiu.
În acest context, premierul Vladimir Filat i-a cerut procurorului general să înainteze o acţiune de regres în privinţa celor care au admis naţionalizarea ilegală a hotelului Dacia, fapt care a dus la condamnarea Republicii Moldova la CEDO.
La începutul acestui an, CEDO a obligat Guvernul moldovean să restituie companiei Dacia SRL hotelul naţionalizat în 2003.
Hotelul fusese cumpărat în 1999 de întreprinderea mixtă moldo-ucraineană Selikat-Mix la preţul de 20 mil 150 de mii de lei, în urma unui concurs comercial, organizat de Departamentul Privatizării şi Proprietăţii de Stat. Pentru a achita costul complexului hotelier, Selikat-Mix a contractat în Austria un credit în valoare de 2,194 mln USD. Ulterior, Selikat-Mix a fost reorganizată în SRL Dacia. La momentul semnării contractului costul hotelului a fost achitat integral. Preţul iniţial de vânzare a hotelului a fost de 20 milioane de lei.
În anul 2000, în urma unui control efectuat de Procuratura Generală s-a constatat că privatizarea hotelului a fost efectuată legal, ulterior însă, în 2003 Parlamentul declarase ilegală tranzacţia de vânzare/cumpărare a complexului hotelier.
Argumentul de bază invocat a fost că Cancelaria de Stat, la balanţa căruia se afla în anul 1999 Dacia nu şi-a dat acordul pentru privatizarea hotelului şi că hotelul a fost vândută la un preţ mai mic, costul „real" fiind de 25 milioane lei.
Firma expropriată a depus o plângere la CEDO, care a admis-o spre examinare, la începutul anului 2004.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE