Premierul Vlad Filat s-a declarat luni, 9 noiembrie îngrijorat de numărul mare de cazuri de trafic de fiinţe umane înregistrate în primele zece luni ale anului curent – 452 şi a cerut în cadrul şedinţei Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane acţiuni sporite în vederea contracarării acestor infracţiuni.
Filat a criticat politicile fostei guvernări în acest domeniu, care potrivit lui, aveau doar scopul de a prezenta rapoarte triumfaliste şi şi-a manifestat îngrijorarea vizavi de faptul că numărul de cazuri de trafic este cu mult mai mare decât cele prezentate în rapoarte. „Abordările şi politicile greşite promovate până în prezent au plasat Republica Moldova în postura de ţară de origine a traficului. Astfel, în secolul XXI, aflându-ne în centrul Europei, ne confruntăm cu practic toate formele de trafic de fiinţe umane existente: trafic de copii, proxenetism, migraţie ilegală etc.”, a menţionat premierul. 
Vlad Filat a spus că, deşi avem un Plan naţional de prevenire şi combatere a traficului de persoane, care cuprinde perioada 2008-2009, situaţia în domeniu continuă să fie îngrijorătoare. Premierul a solicitat să fie făcută o analiză amplă privind impedimentele în executarea acestui Plan, astfel încât aspectele respective să fie eliminate până la punerea în aplicare a noului Plan pentru următorii doi ani.
Din rapoartele prezentate de responsabili - ministrul de interne Victor Catan şi procurorul general, Valeriu Zubco, reiese că în primele 10 luni ale anului 2009, au fost înregistrate în total pe ţară 452 de infracţiuni ce se referă la categoria respectivă, dintre care: trafic de fiinţe umane – 172 (cu 14% mai puţin comparativ cu perioada analogică a anului trecut); trafic de copii – 36 (-7%); scoatere ilegală a copiilor din ţară 18 (+63%), proxenetism – 130 (-3%); organizarea migraţiei ilegale – 96 (-5%).
În aceiaşi perioadă au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 266 cauze penale, dintre care: 88 cauze penale cu privire la infracţiunea de trafic de fiinţe umane; 19 cu privire la infracţiunea de trafic de copii; 10 cauze privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară, 97 cu privire la infracţiunea de proxenetism; 52 cu privire la infracţiunea de organizare a migraţiei ilegale.
Ministrul justiţiei, Alexandru Tănase a menţionat însă, că deşi au fost descoperite 452 de infracţiuni din categoria respectivă, în primele zece luni ale anului curent au fost emise doar 57 sentinţe de judecată, ceea ce denotă o problemă a calităţii urmăririi penale.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE