Guvernul moldovean a aprobat miercuri, 3 februarie, un proiect de hotărâre care prevede excluderea unor prevederi din legea cu privire la partidele politice, care obligă desfiinţarea acestora în cazul în care nu participă la două scrutine consecutive sau obţin un număr prea mic de voturi.
Potrivit unui proiect înaintat de Ministerul Justiţiei, este exclusă prevederea din art. 22 a Legii respective, care prevede în mod expres că în cazul în care un partid nu a participat cu listele de candidaţi în două campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un număr de voturi mai mic decât numărul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid, Ministerul Justiţiei este obligat să înainteze Curţii de Apel Chişinău o acţiune prin care să ceară dizolvarea acestuia.
Guvernul a decis să excludă această prevedere legală, deoarece contravine articolului 41 din Constituţie, care proclamă libertatea partidelor şi a altor organizaţii social-politice, conceptului de „partid politic”, aşa cum este definit în articolul 1 din Legea privind partidele politice.
Premierul Vlad Filat a cerut la şedinţa de guvern ca să fie ajustate şi alte prevederi din Legea respectivă, care contravin normelor internaţionale.
Sub incidenţa acestei norme, şi anume sub riscul dizolvării pentru neparticipare în două campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau acumulare la fiecare din aceste alegeri a unui număr de voturi mai mic decât numărul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid, ar fi fost 15 partide din cele 28 înregistrate la Ministerul Justiţiei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE