Guvernul este nemulțumit de oferta pe care a prezentat-o compania Kroll, pentru a continua investigațiile și acțiunile de recuperare a banilor delapidați din cele trei bănci, informează Politik.md. Potrivit premierului Valeriu Streleț, cei de la Kroll cer o sumă exagerată, pe care R. Moldova va trebui să o plătească pentru serviciile de investigații.
„Deocamdată rămânem în negocieri cu unicul ofertant - compania Kroll și urmează să luăm deciziile finale în zilele următoare, după ce vom primi răspunsuri la câteva întrebări din partea acestei companii.
Contractul va fi confidențial, așa că vom anunța doar când faza a doua va fi declanșată.
Eu sper ca să obținem un răspuns de la Kroll cât mai repde, ca deja pe joi să putem contura o viziune finală, dacă R. Moldova poate sau nu semna un contract cu acest unic ofertant. Problema este și în bani, exagerat de mult pentru faza de recuperare”, a declarat Streleț după ședința Comitetului pentru Stabilitate Financiară.
De asemenea, el a evitat să specifice câți bani cere compania Kroll pentru continuarea investigațiilor. Premierul a menționat că în dependență de răspunsul companiei de investigații, se va decide dacă va urma sau nu un alt concurs de selectare a unei companii care să investigheze situația furtului bancar.
Amintim, că anume firma de investigații Kroll a fost cea care a efectuat prima fază de colectare a informațiilor de la BNM, CNA și alte instituții de resort, după care a întocmit un raport cu privire la situația în care s-au aflat cele trei bănci. Această companie a fost recomandată de oficialii internaționali, pentru reputația de care se bucură în lume.
După ce a efectuat prima fază a documentării, cei de la Kroll urmau să fie contractați pentru faza a doua – de investigații și ce-a de-a treia – de recuperare a banilor furați. Între timp, însă, la Chișinău a fost schimbată de două ori conducerea Guvernului: Guvernul Gaburici, ulterior Guvernul Streleț. Și asta în contextul în care primul ministru este președintele Comitetului Național de Stabilitate Financiară, iar unii miniștri - membri.
Din acest Comitet mai fac parte: guvernatorul Băncii Naționale, ministrul Economiei, ministrul Finanțelor, secretarul Guvernului, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, precum și preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE