Salariile primarilor, a viceprimarilor și secretarilor consiliilor locale ar putea fi majorate cu peste 50% în 2024, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, la emisiunea Rezoomat de la Rlive. Potrivit oficialului, va fi înaintat un amendament la bugetul de stat pentru 2024, care se va regăsi deja în lectura a doua a proiectului.

„Un an de zile am fost primar și știu problemele, așteptările cetățenilor. S-a cerut acest lucru. Noi acum suntem în fază activă de a scutura tot ce mai avem ca să creștem semnificativ salariile. Eu zic că o să fie o creștere de peste 50 la sută. O să vedem cât o să reușim până la urmă. Pentru prima dată s-a vorbit de primari ca potențial de creștere. Noi ne asumăm acestă creștere din bugetul de stat pentru primari, viceprimarii și secretarii consiliilor locale. Totodată, încercăm în discuțiile cu CALM să liberalizăm potențialul autorităților în cazul în care au venituri proprii și să își permită să achite angajații din acestea. Discutăm la formula în cauză și sper împreună să găsim acel compromis”, a declarat Petru Rotaru.

Recent s-a desfășurat Forumul primarilor în cadrul căruia președintele, Maia Sandu, a solicitat Guvernului, majorarea salariilor aleșilor locali, a viceprimarilor și secretarilor consiliilor locale.

Totodată CALM a propus Guvernului câteva soluții pentru a îmbunătăți starea APL-urilor. Primarii solicită autorităților o descentralizare pe subiectele legat de asistența socială și educația primară. Cu referire la descentralizarea financiară aleșii locali au formulat mai multe propuneri. Ei vor ca impozitele pe venit pentru persoanele fizice să rămână la locul de domiciliu sau reședință. Acest aspect vizează localitățile adiacente municipiilor mai dezvoltate unde mulți cetățeni din localitățile limitrofe lucrează în centrele raionale, iar impozitele pe venit rămân acolo și nu la locul reședinței. Potrivit mai multor primari dacă ar exista o asemenea prevedere aleșii locali ar acumula resurse și pentru slarizarea angajaților primăriei.

Mai multe solicitări propuse la Forumul primarilor au vizat problemele privind descentralizarea financiară. Astfel, primarii vor ca să li se ofere o parte din cota  impozitului pe venit pentru persoanele fizice pentru orașe și municipii. Acum, această cotă e de 50%, aleșii locali vor 75% și mai mult. Totodată primarii vor ca o parte a impozitului pe venit pentru persoanele juridice să rămână în bugetele locale. O problemă durută este determinarea statutului obiectivelor acvatice și transmiterea acestora în proprietatea APL-urilor.

O altă problemă spinoasă, în opinia primarilor, este nefinalizarea la nivel de stat a proiectului legat de înregistrarea, delimitarea și evaluarea bunurilor imobile. La acest capitol, spun primarii, ei ratează venituri proprii, de milioane, iar deocamdată, la acest aspect există restanțe mari. Fără rezolvarea acetei probleme nu va putea fi aplicată nici, așa numita, amalgamare voluntară, a localităților, pe care guvernul încearcă să o aplice. Nu în ultimul rând, primarii s-au plâns autorităților pe controalele excesive din partea ANI și a altor instituțiii, iar ca o soluție ar fi modernizarea activității acestor instituții, în raport cu APL-urile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE