Inițiativa deputaților PAS, Radu Marian și Sergiu Lazarencu privind modificarea legislatiei, așa încât cetățenii să își poată recupera mai rapid banii pentru biletele de avion de la companiile avia care au dat faliment, este apreciată de Guvern doar că proiectul ar favoriza un grup îngust de creditori.
Aminitim ca, prin proiectul votat deja de Parlament în prima lectură, se propune completarea unui articol din Legea insolvabilitatii cu un punct nou, prin care se includ în lista creanțelor chirografare drepturile consumatorilor rezultate din neexecutarea obligatiei agentului economic din domeniul transportului aerian.
Guvernul menționează că acest proiect are drept scop protejarea drepturilor si intereselor consumatorilor în relația cu agenții economici din domeniul aviației civile, prin asigurarea unui mecanism de recuperare a costurilor suportate de aceștia pentru biletele de avion achitate, dar nevalorificate, in condițiile incapacității companiei de a onora obligațiile de plată față de consumatorii respectivi.
Executivul a avizat pozitiv proiectul, dar, în același timp, constată că, desi statul are angajamentul „de a proteja consumatorii vulnerabili de practici comerciale defectuase în domeniul transportului aerian", „modificările propuse vizează includerea într-un rang superior a creanțelor unui cerc îngust de creditori".
În opinia Guvernului, (care invocă principiile fundamentale ale protecției consumatorilor), toți consumatorii beneficiază de protecție în mod egal, indiferent de sectorul economic din care fac achiziții, promovandu-se astfel un tratament uniform și nediscriminatoriu.
„Acest principiu contravine oricărei forme de diferențiere arbitrar între consumatori, asigurând accesul la mecanisme eficiente de remediere și de compensare în cazul neexecutării obligațiilor de către vânzătorii sau prestatorii de servicii. Mai mult decât atât, promovarea încrederii în piață este esențială pentru menținerea și promovarea unui mediu economic sustenabil" , susține executivul în aviz.
În consecință, Guvernul consideră oportună, revizuirea conținutului punctului 31), propus prin proiectul de lege pentru modificarea articolului 43 din Legea insolvabilitatii, astfel încât să fie asigurata certitudinea în garantarea drepturilor și posibilitatea de recuperare a creanțelor pentru toți consumatorii afectați de neexecutarea obligațillor de către agenții economici".
Amintim că unul dintre argumentele invocate de deputatii PAS este că, prin modificarea articolului 43 din Legea insolvabilitatii, circa 28.000 de cetățeni ar putea obține mai rapid banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania Air Moldova, care a ajuns în insolvență.
Conform estimărilor prezentate de parlamentari, este vorba de 75.000 de bilete în sumă de aproximativ 9 milioane de euro (circa 174 milioane lei).