Decizia de a organiza Summitul Comunității Politice Europene la o vinărie a fost luată din respect pentru sectorul vinicol care a rezistat embargourilor și multiplelor crize care au lovit Republica Moldova, a declarat  purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit  lui, crama „Castel Mimi” este singura din Republica Moldova care oferă spațiile necesare unui eveniment de o asemenea anvergură. Daniel Vodă a evitat să spună cât cheltuie Republica Moldova pentru organizarea acestui eveniment, menționând că unele achiziții sunt secrete, notează IPN.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, organizarea summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova presupune numeroase beneficii pentru cetățeni, printre care: acces sporit pe piața europeană pentru producătorii autohtoni; sisteme energetice și de transport conectate cu cele ale Europei; accelerarea lansării negocierilor privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, recunoașterea internațională și atenția sporită față de Republica Moldova vor deschide noi oportunități antreprenoriale și turistice.

„Chișinăul are multiple beneficii, unitățile de cazare sunt rezervate cu mult timp înainte, restaurantele și micile afaceri vor avea venituri suplimentare, odată cu sosirea tuturor oaspeților. Facem o investiție fermă în viitorul nostru european. Pentru că Republica Moldova va fi în capul unei mese la care va fi toată Europa. Decizia ca Republica Moldova să găzduiască acest eveniment este și un mesaj. Suntem o țară aflată la granița unui război în desfășurare, dar Republica Moldova este pe deplin capabilă să gestioneze riscurile de securitate, în cooperare cu partenerii străini. Avem deja 44 de lideri confirmați care vor fi prezenți la eveniment”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Cea de-a doua Reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc la vinăria Castel Mimi, în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Decizia a fost luată pentru a minimiza perturbarea vieții cotidiene din Chișinău, spune Daniel Vodă.

„Fiecare vinificator care a rezistat embargourilor, a creat locuri de muncă și a supraviețuit în condițiile multiplelor crize merită apreciere. Din respect pentru sectorul vinicol un asemenea eveniment este găzduit de o vinărie. Alegerea destinației ține și de capacitatea logistică. Nu sunt spații în Republica Moldova care să ofere comoditate sub aspect de amplasare geografică, securitate. Este și intenția de a descongestiona orașul Chișinău. În spiritul transparenței, toate datele ce vizează cheltuielile vor fi comunicate ulterior. Din motive de securitate unele proceduri de achiziție vor fi publicate abia după încheierea evenimentului”, a explicat Daniel Vodă.

La Summit au fost invitați 47 de șefi de stat și de guvern (27 de membri UE și 20 de non-membri), precum și președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.

Prima reuniune a comunității a avut loc la Praga, la 6 octombrie 2022, la care au participat 44 de țări europene, inclusiv 27 de reprezentanți ai Uniunii Europene.

Întâlnirea a avut loc la Castelul Praga, o fortăreață din Praga care a fost sediul regilor cehi și este acum sediul președintelui ceh.

Temele centrale ale primei reuniuni la nivel înalt au fost războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și criza gazelor din Europa.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE