Guvernul a aprobat astăzi, 26 decembrie, Planul Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru anul 2014. În baza acestui plan, urmează să fie asigurată transpunerea a 83 de acte ale Uniunii Europene.
Măsurile legislative naționale, care vor realiza transpunerea, includ 58 de proiecte, dintre care 16 legi, 31 de hotărâri de Guvern și 11 acte departamentale. Peste 40 sunt propuneri de acte noi, iar 15 urmează să fie acte de modificare.
Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Justiției pentru a asigura aplicarea angajamentelor Guvernului de armonizare graduală a legislației naționale cu acquisul comunitar.
„Angajamentele RM față de UE, în ultimul timp, capătă o dimensiune tot mai bine conturată, care se bazează pe implementarea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului privind instituirea Zonei de Liber Schimb, precum și a Acordului privind crearea Spațiului Aerian Comun dintre Republica Moldova și UE. În acest context, proiectul Planului Naţional de Armonizare a Legislaţiei pentru anul 2014 vine să propună o structurare pentru agenda Guvernului în privința priorităților de armonizare legislativă", a precizat ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Proiectul a fost coordonat cu toate autoritățile publice interesate și include domenii importante: standardizarea, societăți comerciale, contabilitate și audit, servicii financiare, agricultură, proprietate intelectuală, sănătate și securitate în muncă, protecția mediului înconjurător, concurență, transport aerian, energie, securitate și justiție.
„Este foarte important să armonizăm legislația, să continuăm cu ajustarea standardelor europene. În acest sens, rog toți colegii să contribuie la acest exercițiu și sper că la începutul anului să avem o discuție detaliată: care este situația, care sunt problemele, ce trebuie să facem ca să accelerăm acest proces de trecere la toate standardele europene și să ne dezicem de cele vechi, care ne creează probleme suplimentare", a spus prim-ministrul Iurie Leancă.
Totodată, Ministerul Justiției a elaborat un nou proiect de lege care prevede o procedură specială, simplificată pentru armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Documentul urmează să fie aprobat de Cabinetul de miniștri.