Reprezentanții Guvernului au aprobat un Plan de acţiuni pentru anul 2016 în domeniul social și medical, care conține un șir de măsuri, responsabili și termenele pentru executare.
Aceasta în cadrul unei ședințe de lucru privind situația pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică şi asigurarea populaţiei cu medicamente.
Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că se va extinde cu 50% lista de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cronice. „O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus, de asemenea, să extindem reţeaua de farmacii în localităţile rurale”, a spus Filip.
Demnitarul s-a referit şi la măsurile ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor procedurii respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor în proces. „De asemenea, pentru a obţine acest echilibru pe piaţa farmaceutică, intenţionăm să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din Catalogul naţional de preţuri”, a mai spus premierul.
Aceasta este una din seria de întrevederi, când au fost convocați factorii de decizie din sectorul public, reprezentanții producătorilor autohtoni și străini, importatorii, reprezentanții farmaciilor și alți participanţi ai sectorului farmaceutic, pentru a identifica problemele din domeniu și a formula soluții.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE