Dialogul între grupul militant șiit și finanțatorii internaționali se desfăşoară pe fondul îngrijorărilor puternice potrivit cărora economia libaneză s-ar putea confrunta cu o criză de proporții și creșterea datoriilor externe, în cazul în care majoritatea parlamentară, pro-occidentală, ar pierde alegerile în Parlament.
O victorie ulterioară a organizației politice a Hezbollah ar putea contribui la o revigorare economică pentru Siria și Iran, actualii săi aliați. Totodată, învingerea la alegerile parlamentare a liderilor Hezbollah ar putea determina Statele Unite și pe alți susținători ai coaliţiei pro-occidentale, prin intermediul FMI să reducă sau chiar să-și reconsidere sprijinul economic acordat Libanului.
Amintim că guvernul de la Beirut a beneficiat de sprijinul internaţional acordat de statele din Golf şi guvernele occidentale în acţiunile sale de diminuare a puterii grupării Hezbollah.
La rândul său, Ali Fayad, un candidat din partea Hezbollah, a avertizat asupra pedepsirii Libanului din punct de vedere economic, în cazul în care opoziţia câştigă alegerile. Acesta a declarat pentru ziarul Financial Times că ia în calcul toate riscurile economice.
Dacă administrația de la Washington tratează Hezbollah drept o grupare teroristă, lumea arabă consideră gruparea o mişcare de rezistenţă împotriva Israelului. Uniunea Europeană a anunţat că nu va face distincţie între Hezbollah şi alte partide libaneze şi va colabora cu orice guvern ales democratic. UE anual acordă Libanului aproximativ 60 milioane euro.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE