Nealegerea şefului statului a reliefat două lucruri importante: pe de o parte, unitatea Alianţei pentru Integrare Europeană şi sprijinul ei în favoarea liderului Democrat, Marian Lupu. Pe de altă parte, caracterul sectar al Partidului Comuniştilor care a refuzat definitiv mâna întinsă a liderilor actualei guvernări, a spus analistul Gheorghe Cojocaru pentru Europa Liberă.
Este cazul să remarcăm că odată cu depăşirea fazei nealegerii lui Marian Lupu în fruntea statului a încetat o stare anume de suspans, dar se intră din nou pe un teren al unor evoluţii politice nedorite, în special, pe timp de criză, deşi statul este guvernat şi administraţia locală şi centrală funcţionează la parametrii obişnuiţi, a continuat Cojocaru. 
Întrebat la ce se referă atunci când a spus „evoluţii politice nedorite”, Cojocaru a răspuns:
Aceasta generează o serie de consecinţe de ordin politic, juridic şi social-economic cu care se vor confrunta actuala guvernare, opoziţia şi societatea, în ansamblu. Autorităţile vor trebui să asigure stabilitatea actului de guvernare, buna gestionare a economiei şi promovarea intereselor externe ale statului în condiţiile în care nu este ales prin vot parlamentar şeful statului. Alianţa de la guvernare va trebui să menţină un echilibru intern între toate cele patru componente ale sale şi să propună soluţii pentru evitarea unui nou blocaj în chestiunea alegerii şefului statului. Societatea va trebui să realizeze, mai acut ca oricând, că opţiunea sa europeană este în funcţie de reuşita actualei guvernări şi că opoziţia comunistă nu este o alternativă la actuala guvernare democratică.
În concluzie Cojocaru spune că neparticiparea comuniştilor la vot a fost o greşeală. ”Este greşeala pe care comuniştii nu ar fi trebuit s-o comită, dacă au urmărit într-adevăr să servească interesul public, este greşeala care pe termen mediu îi va împinge la periferia vieţii politice, oricât de tare nu s-ar sforţa liderii comunişti să se menţină la suprafaţă, este, dacă vreţi, greşeala fatală a actualei conduceri comuniste pentru că alt prilej pentru a pune umărul la reconcilierea societăţii nu i se va mai oferi.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE