Guvernul nu a ascuns niciodată deficitul bugetar cu care se confruntă, a declarat Zinaida Greceanîi ca reacţie la desecretizarea unui demers în care se arăta că statul va intra în incapacitate de plată începând cu luna octombrie 2009. Ceea ce ar fi însemnat că Guvernul pur şi simplu nu avea fonduri suficiente pentru a achita salariile şi pensiile bugetarilor.
Solicitată de Politik, ex-premierul de atunci, Zinaida Greceanîi a respins acuzaţiile precum că a ţinut în secret deficitul bugetar cu care se confrunta, punând totul pe seama crizei economice mondiale. “Guvernul nu a negat niciodată că criza economică mondială va afecta şi ţara noastră”.
Ba mai mult, a ţinut să precizeze Greceanîi, “nu era vorba de un deficit de 8 mlrd de lei, cum s-a vehiculat, ci de doar 5 mlrd pentru care noi am găsit acoperire la finanţatorii externi”.
Altă soluţie a conducerii comuniste privind acoperirea financiară viza reducerea unor cheltuieli mai puţin prioritare, cât despre demiterea din funcţie a 5 mii de pedagogi, Greceanîi a precizat că “acestea erau locuri vacante”.
La rândul său, Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, a respins declaraţiile susţinute de Zinaida Greceanîi.
“Trebuie să specificăm că lor (conducerea comunistă – n.r.) le era clar încă din februarie 2009 că bugetul intră în incapacitate de plată a salariilor şi pensiilor pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie”. Mai mult, precizează Ioniţă, “ei ştiau că majorările salariale operate în aprilie nu aveau acoperire financiară şi erau ilegale. Şi nu este vorba doar de 5 mlrd aşa cum vehiculează fosta conducere, ci de un deficit de 8 mlrd. Noi când am venit la conducere am primit un buget cu doar 21 mlrd de lei venituri şi nu 29 mlrd aşa cum promiteau comuniştii”.