Companiile petroliere sunt într-o cursă acerbă pentru găsirea de noi rezerve de petrol şi gaze naturale. De la începutul anului au fost descoperite zăcăminte importante. Investiţiile în explorare şi producţie au crescut în 2012 cu 13 procente faţă de anul trecut, scrie Money.ro.
În primele nouă luni ale acestui an, 146 de zăcăminte de petrol şi gaze au fost descoperite la nivel mondial, conform unui institut de profil din Franţa. Un ritm care se va intensifica în următorii ani. Cele mai multe pungi de combustibili fosili au fost identificate în Brazilia şi Norvegia. La acestea se adaugă Mozambic şi Tanzania, în contextul în care Africa a devenit ţinta unor companii mici, dar inovatoare, dispuse să-şi asume riscuri. Pentru toate aceste zăcăminte s-au investit în explorare şi producţie, între 2011 şi 2012, nu mai puţin de 640 de miliarde de dolari, în creştere faţă de raportarea anterioară.
Ca valoare, în topul clasamentului se află Europa, unde investiţiile au fost mai mari cu 26%, urmată de Federaţia Rusă, cu 23%. Statele Unite şi Extremul Orient au luat o pauză investiţională în petrol şi gaze. Dar tendinţa se va menţine şi anul viitor, potrivit experţilor. Alte proiecte sunt în curs de derulare în Irak, Brazilia, Marea Nordului, Marea Barents, Australia. Sunt luate în calcul şi rezervele de gaze de şist din Statele Unite. Astfel că previziunile arată o creştere a investiţiilor în 2013 până la 723 de miliarde de dolari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE