Fracțiunea PL din Parlament a rămas nemulțumită de faptul, că un proiect de lege cu privire la procedura de evaluare a mărfii în vamă, propus de PLDM a fost susținut la includerea pe ordinea de zi a Legislativului de astăzi, 22 noiembrie, anunță Politik.md.
Liberalii au declarat că sunt nedumeriți de faptul că deputații neafiliați au susținut includerea la ordinea de zi a propunerii liberal-democraților privind instituirea unui Corp de control al Primului ministru. De asemenea, liberalii au fost împotrivă ca Regulamentul de activitate al acestui Consiliu să fie aprobat prin hotărîre de Guvern.
Liderul PL, Mihai Ghimpu a ironizat faptul că PLDM a găsit votanți pentru acest proiect. „Dar să se decidă PLDM-ul, cu cine va vota. Mai vedem ce va face și PD-ul. Așa noi nu ne-am înțeles, când am votat acordul AIE: când cu PL-ul, când cu alții”, a declarat Mihai Ghimpu.
Referitor la un alt proiect al PLDM, deputatul libral Victor Popa a menționat că atât Procurartura, cât și CNA au avizat negativ proiectul, constatând că el va alimenta evaziunea fiscală și spălarea de bani. „De aceea propunem să fie exclus din ordinea de zi”, a spus Victor Popa.
Proiectul ține de lupta cu contrabanda, evaluarea mărfii în vamă și excluderea răspunderii penale pentru contrabandă, fiind inclusă impunerea amenzilor. Liberalii susțin că acest proiect ar exclude contravențiile pentru contrabandă și ar pune în pericol acest sector. „Noi ce vrem, un stat care lucrează conform legii, sau se urmărește ca peste 5 ani să nu putem controla pe cei, care se ocupă cu contrabanda?”, a întrebat retoric Mihai Ghimpu.

Liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț a venit să apere proiectul în cauză, insistând ca acesta să fie pus la dezbateri. „Dacă cineva consideră că acest proiect este bun sau nu, noi considerăm că poiectul întrunește toate condițiile. Comisia a dat aviz negativ, dar putem să-l punem în discuții. Să vedem unde acesta trebuie îmbunătățit”, a menționat Valeriu Streleț.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE