La un an după „Revoluţia Twitter” titrează Gândul, Republica Moldova a scăpat de comunism, dar nu şi din impasul politic, provocat de tensiunea între liderii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi opoziţie privind incapacitatea alegerii preşedintelui ţării.
“În urma alegerilor anticipate de la 29 iulie 2009, unul dintre ultimele regimuri comuniste din Europa s-a dezintegrat, treptat, dar statutul de preşedinte interimar al lui Mihai Ghimpu a menţinut incertitudinea la Chişinău”.
Potrivit publicaţiei “fără un nou scrutin, situaţia politică a Moldovei nu se poate clarifica”. Însă anticipatele “ar însemna, de facto, dezintegrarea AIE şi angajarea celor patru formaţiuni componente în cursa electorală”, în situaţia când Moldova rămâne unul dintre cele mai sărace state din Europa, care necesită reforme interne şi finanţare din exterior.
“Mai multe exporturi către Rusia şi UE vor aduce o uşoară creştere economică în 2010, explică Gândul, dar ţara rămâne neatractivă pentru investitori (din pricina problemei cu Transnistria), iar succesul unei economii preponderent agrare depinde, anual, de starea vremii, mai mult decât de orice altceva”.
De altfel, subliniază cotidianul, anume după restabilirea relaţiilor de prietenie cu statul vecin [România, acuzată de Voronin de "tentativă de lovitură de stat" la Chişinău, în aprilie 2009], “autorităţile moldovene ar fi câştigat şi încrederea UE, însă nu şi a propriilor cetăţeni că au şanse de reuşită economică în ţara lor”.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE