Un bărbat în vârstă, fără un picior și cu o privire resemnată stă așezat direct pe bordura de beton. Deși e plină iarnă, iar curtea e plină de persoane, la ora 18:00 ușile încă sunt încuiate și potrivit persoanei de la pază, abia peste două ore beneficiarii azilului vor putea fi lăsați să intre. Peisaj sumbru, în contrast cu panoul colorat de la intrare.
Mesajul „Șansa de a te simți om” afișat pe acesta este pentru ei o noțiune abstractă, care nu are nimic în comun cu viața pe care o duc, ne-o mărturisesc chiar beneficiarii.
Zeci de oameni, în două încăperi mici
Dormitul la podea, mizeria și mirosul insuportabil este un mod de viață mai ales pentru mai multe persoane cu dizabilități pe care le-am întâlnit într-o încăpere din spatele Centrul de găzduire din str. Haltei 2.
„Crezi că îi pasă cuiva de noi? Unii au și mâini și picioare, pot merge și face tot ce își doresc, dar aleg să trăiască în stradă. Alții, ca noi, ne mulțumim cu o mâncare caldă și dormitul la podea. Nu-i doresc nimănui să ajungă momente în care cel mai tare să vrea să moară”, ne mărturisește Angela, o mătușă de vârstă medie, care a rămas imobilizată în urma unui accident la bazin, suportat acum două decenii. În aceeași încăpere sunt și persoane optimiste, care însă pot fi numărate pe degetele de la o mână.
Atmosfera devine vădit tensionată doar atunci când intră poliția. De data aceasta oamenii legii caută o persoană dispărută. „Se întâmplă câteodată ca rudele să îi găsească pe unii aici, bine că are cine-i căuta”, adaugă interlocutoarea noastră.
„Am venit din Georgia să câștigăm un ban”
Karina și Roman sunt cetățeni georgieni, veniți în Moldova acum 28 de ani. Au stat tot timpul în gazdă, iar acum au fost dați afară pentru că nu au plătit banii la timp. Proprietarul casei a chemat poliția și au fost duși la Centrul de Migrație și Azil, „iar de acolo ne-au adus la Haltei 2”, susține femeia.
Potrivit acesteia, prima noapte au petrecut-o într-o încăpere izolată, de la etajul doi.
„Am luat legătura cu Ambasada Georgiei și ni s-a spus că poliția deja a adus la ei actele noastre. Ne-au promis că zilele viitoare vom fi trimiși acasă. Am venit din Georgia să câștigăm un ban, dar am ajuns pe stradă. Nu credeam că ni se poate întâmpla chiar nouă”, mărturisește Karina.
Mai mulți bani în acest an pentru susținerea socială
În acest an, municipalitatea va aloca mai puțini bani pentru susținerea socială. Cel puțin așa arată datele din proiectul bugetului municipal pentru anul 2015, votat în prima lectură pe 23 decembrie 2014.
Astfel, dacă în 2014 pentru asigurarea și susținerea socială au fost alocate peste 246 milioane de lei, în 2015 cheltuielile de nișă suportate de municipalitate s-ar putea ridica cu peste 959 500 de lei. În 2013 suma alocată a fost cu peste 40 de milioane de lei mai mică.