În goana după studenţi plătitori de taxa care să le asigure lefurile generoase, capii USV au realizat o discriminare împotriva celor care se chinuie să-şi afirme identitatea de români. La două săptămâni de la începerea noului an universitar, studentii Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava care provin din Republica Moldova au de susţinut o evaluare a cunostinţelor de limba română.
Potrivit conducerii USV, cei care nu vor promova testarea nu vor fi înmatriculaţi la facultăţile pentru care au optat în sesiunea de admitere. "Înmatricularea studenţilor este condiţionată de promovarea testului de limba română sau de prezentarea unui certificat de competenţă lingvistică pentru limba română eliberat de instituţii abilitate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului", se arată într-un anunţ postat pe site-urile facultăţilor din cadrul USV.
Testul a fost introdus în acest an şi trebuie susţinut de studenţii din anul I atât de la studii de licenţă, cât şi de la master. Această evaluare impusă de conducerea USV a stârnit nemulţumirea studenţilor basarabeni care au şi luat măsuri. Grupul de Iniţiativă al Studenţilor Basarabeni (GIRB) din USV a înaintat deja o cerere pentru eliminarea acestei evaluări, pe care o consideră inutilă şi discriminatorie, precizând că au făcut timp de 12 ani câte opt ore de limba română, aceasta fiind limba maternă, plus că examenul de bacalaureat tot în limba română l-au susţinut.
Testarea are loc astăzi şi sunt asteptaţi toţi studenţii din anul I din Republica Moldova care nu au prezentat la secretariatele facultăţilor la care au fost admişi certificate de competenţă lingvistică pentru limba română. Asta în cazul în care demersurile GIRB nu-şi vor atinge scopul, anume acela de a elimina evaluarea competenţelor lingvistice în limba română.
În prima sesiune de admitere la USV s-au înscris pentru studii de licenţă 36 de candidaţi din Republica Moldova pe cele 14 locuri scoase la concurs şi alţi patru pentru studii de masterat.