După ce compania internațională Kroll a demarat o nouă investigație pe cazul furtului de miliard, experții au venit și cu niște prognoze. Despre aceastea a vorbit președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a menționat că estimările sunt că se vor recupera în jur de 30-35% din banii din exterior, iar alte 2 milioane de lei din bunurile din țară.
„Experții Kroll au fost zilele trecute la Chișinău. Din câte am înțeles, ei au prezentat un raport de progres, nu este vorba de raportul Kroll 2. Deci nu este vorba despre raportul Kroll-2, așa cum spuneau unii experți. Raportul Kroll va fi prezentat atunci când va fi gata, în primul rând Băncii Naționale și în al doilea rând Agențiilor și instituțiilor de drept”, a declarat Candu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.
Cu referire la publicarea următorului raport Kroll, speakerul a evitat să dea un răspuns exact și asta pentru că nu știe în ce funcție se va afla în acea perioadă și dacă va avea acces la el. Asta în contextul în care se discută despre schimbarea actualului președinte al Parlamentului.
„Raportul doi, a doua fază, presupune investigarea ca atare, localizarea acelor fraudate, a activelor care sunt, înghețarea lor și recuperarea pentru Republica Moldova. Din estimările cu care vine Kroll, se va recupera între 30 și 35% din ceea ce este în exterior, dar, bineînțeles, în interior există o mare parte care poate fi recuperată”, a mai spus Candu. El a specificat că după lichidarea celor trei bănci se estimează să fie recuperate aproximativ 2 miliarde de lei din țară.
Referindu-se la cei vinovați de acel furt, președintele Parlamentului a menționat că ei vor răspunde în fața legii. Aici, demnitarul s-a referit la fostul premier, Vlad Filat, fostul președinte BEM, Ilan Shor, dar și mulți alții. Totuși, speakerul s-a declarat indignat de faptul că prin intermediul instanțelor judecătorești continuă să se  desfășoare unele fraude, în special a companiilor care vor să nu plătească pentru creditele contractate de la cele trei bănci aflate în proces de lichidare.
„Din ceea ce am văzut și am fost informat, sunt fraude în continuare prin instanțele de judecată, care sunt utilizate pentru fraudarea creditelor luate de la cele trei bănci. Sunt persoane care acum caută justiție să scape de contractele de credite și ipotecă. Aceste fraude vor face obiectul unor investigații și ele vor fi făcute publice la un moment dat. Sunt foarte mule semne de întrebare în ceea ce privește puterea judecătorească. La un moment dat vom fi nevoiți să luăm niște măsuri extraordinare, despre care nu voi intra în detalii, verificăm și noi care sunt posibilitățile strict legale” a menționat Candu.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE