Ceremonia, al cărui program nu a fost făcut public, a început la ora locală 10.00 (3.00, ora României), anunţă agenţia rusă. O coloană funerară de automobile, cu sicriul lui Kim Jong-il în frunte, urmează să ruleze pe străzile din Phenian.
Televiziunea nord-coreeană difuza emisiuni consacrate funeraliilor, dar şi imagini înregistrate cu o zi înainte, în care Kim Jong-un, fiul cel mic şi succesorul desemnat al lui Kim Jong-il, se înclină în faţa trupului neînsufleţit al tatălui său.
Sute de mii de nord-coreeni sunt aşteptaţi miercuri pe străzile Phenianului, în cadrul acestei ceremonii, ale cărei detalii nu sunt cunoscute cu siguranţă, deoarece regimul nu a furnizat informaţii în acest sens.
Experţii se aşteaptă la o manifestaţie de loialitate bine orchestrată faţă de putere, inspirată de funeraliile din 1994 ale tatălui defunctului, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.
Un cotidian sud-coreean scrie că Phenianul a ordonat cetăţenilor săi care muncesc în străinătate, ca prin autorizaţie specială să revină în Coreea de Nord cu această ocazie.
Korea JoongAng Daily adaugă că sute de camioane încărcate cu flori au trecut frontiera dintre China şi Coreea de Nord.
Ceremonia ar urma să permită totodată o consolidare a legitimităţii fiului mic al lui Kim Jong-il, desemnat succesor încă de la anunţarea morţii tatălui său, pe 19 decembrie. Kim Jong-un a fost numit miercuri dimineaţa "liderul suprem al partidului, statului şi armatei" de către KCNA, agenţia de presă oficială.
Partidului Muncitorilor este partidul unic în Coreea de Nord.
Acest tânăr în vârstă de aproape 30 de ani, lipsit de experienţă, se află de nouă zile în centrul scenelor de manifestare a durerii de către populaţie prezentate de televiziunea de stat la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde a fost depus corpul neînsufleţit al celui mai puternic om al regimului, într-un sicriu de sticlă.
Locul lui Kim Jong-un în cadrul ceremoniei funerare propriu-zise este în continuare incert, având în vedere că Kim Jong-il nu a defilat împreună cu cortegiul funerar al tatălui său, acum 17 ani.
Pe baza ceremoniei din 1994, presa sud-coreeană apreciază că serviciul funerar urmează să înceapă cu un salut din partea lui Kim Jong-un şi altor oficiali de rang înalt din ţară, în faţa corpului neînsufleţit al lui Kim Jong-il la mausoleu.
O limuzină care va transporta sicriul se va îndrepta spre centrul Phenianului, însoţită de un alt vehicul purtând un portret gigantic al defunctului şi de o orchestră militară instalată într-un camion.
Probabil că vor urma numeroase maşini, cu oficiali de rang înalt ai regimului la bord. Armata va executa probabil tiruri în onoarea liderului defunct, iar coloana va avansa spre centrul capitalei.
După câteva ore de defilare în oraş, coloana va reveni la locul de plecare de la mausoleu.
Observând locurile acordate diferiţilor oficiali în cadrul ceremonialului, specialiştii în Coreea de Nord speră să afle care lideri sunt susceptibili să fie "regenţii" ţării alături de tânărul moştenitor.
Kim Jong-un moşteneşte o ţară cu o economie în ruine, incapabilă să îşi hrănească populaţia corect şi foarte dependentă de ajutoare externe.
Condusă în perioada lui Kim Jong-il conform doctrinei "songun" ("armata mai întâi"), ţara dispune, însă, de o armată de 1,2 milioane de oameni, numeroase avioane, rachete, tunuri şi nave de război, dar şi bomba atomică.
Puteri regionale precum Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea regimului, multiplicând consultările diplomatice cu scopul de a evita o bulversare la conducerea Coreei de Nord, susceptibilă să afecteze Peninsula Coreea.
Cine l-a plâns pe "odiosul dictator" Kim Jong-il la Bucureşti
Kim Jong-il conducea din 1994 Coreea de Nord cu o mână de fier, după moartea tatălui său Kim Il-sung, inaugurând o dinastie comunistă, a cărei succesiune a fost preluată de Kim Jong-un.
Reintroducând instrumente de propagandă paternalistă şi aruncând zeci de mii de opozanţi reali sau presupuşi în închisori, el a reuşit să menţină un regim pe care unii îl vedeau prăbuşindu-se după destrămarea fostei Uniuni Sovietice, care îi oferea o susţinere esenţială.
Dar foametea teribilă a ucis sute de mii de coreeni în anii '90, iar ţara, ţinta unor sancţiuni internaţionale, continuă să aibă nevoie de ajutor alimentar şi energetic.
Personalitatea şi intenţiile neexperimentatului Kim Jong-un rămân în continuare destul de necunoscute, dar analiştii se aşteaptă la o formă de "regenţă", în cadrul căreia unchiul prin alianţă al noului număr unu oficial, Jang Song-thaek, ar putea juca un rol preeminent.