Fermierii au protestat astăzi în capitală, au blocat Bulevardul Ștefan cel Mare au adus paie, struguri și bălegar pentru conducerea țării, dar n-au fost auziți de autorități. Agricultorii spun că vor continua să protesteze, iar tractoarele vor rămâne în PMAN. Totodată ei au declarat că au rămas decepționați de atitudinea autorităților și de modul cum acestea au reacționat la cerințele lor. După ce au defilat cu tractoarele la Președinție, Parlament, fermierii au tras concluziile în fața Guvernului. Ei a spus că Moldova nu are viitor și că autoritățile așa și nu le-a înțeles mesajul.

„Aceștia sunt adevărații patrioți ai neamului, cei cărora le pasă de viitorul satelor, de viitorul copiilor. Eu o să mă descurc, o să-mi rezolv problemele, dar nu toți vor putea să facă la fel. Îmi pare rău că noi am venit destul de civilizat, nu am cerut revendicări politice. Două săptămâni am stat aici, am înghețat, ca până la urmă să mă conving că țara asta cu așa oameni care au fost la conducere, cu așa societate, e greu să aibă viitor. Mi-i rușine de acțiunile pe care le fac cei din partea cealaltă de ușă. Noi am cerut exact ce au promis ei în anul 2020. Ce s-a întâmplat cu ei, societatea trebuie să analizeze și să tragă concluzii. Ce putem facem mai mult de atât? Să trecem peste polițiștii care îngheață și ei alături de noi? Cea idolatrizată de toată societatea, cea care a primit votul nostru, a spus că agricultura nu mai este ramură prioritară. Îmi pare foarte rău că am rămas a nimănui. Îmi pare rău că cei de la guvernare nu știu să negocieze”, a spus fermierul Sergiu Ștefanco.

Fermierii au adus paie, struguri și câțiva saci cu bălegar „pentru Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu” dar așa și n-au fost auziți. Unul din liderii  fermierilor,Alexandr Slusari a declarat că discuțiile vor continua și după acțiunile de protest de astăzi, iar tehnica agricolă va sta în PMAN.

Fermierii rămân pe pozițiile lor și solicită statului instituirea unui moratoriu la plata creditelor pentru a nu intra în insolvență. Totodată, fermierii au salutat intenția autorităților de a prelungi mecanismul de restituire a TVA pentru agricultori, dar consideră că această măsură va lua timp. Totodată ei vor să aloce 50% din fondurile AIPA pentru a compensa pierderile pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

După protestele de astăzi Guvernul a venit cu o reacție prin purtătorul de cuvânt al executivului Daniel Vodă. Acesta a spus că „resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată. Autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială. Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, a menționat Daniel Vodă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE