Spre deosebire de cele actuale, la noile bancnote - jos în colțul din dreapta, cifra de indicare a valorii nominale nu va mai avea simbolul de rozetă în jur, ci va rămâne doar cifra. Aceasta va fi nu doar conturată cum e în prezent, ci hașurată mozaic în diverse culori. La fel, unele bancnote își vor schimba nuanțele sau chiar dimensiunile. În cazul celei de 100 de lei, dimensiunile vor fi mărite, ajungând la aceleași care sunt la bancnotele de 200 sau 500 de lei.
La noile bancnote cu valoarea nominală de la 1 leu - la 500 lei, se va încorpora în hârtie pe firul metalizat textul: „BNM”. În lumină UV firul metalizat va fi fluorescent, de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale 1-50 lei și multicoloră-curcubeu la bancnotele de 100-500 lei.
Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă. În interiorul dreptunghiului vor fi imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
O altă modificare ține de imprimarea în relief concav: portretul lui Ștefan cel Mare, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE”, adică ele vor putea fi detectate prin palpare. Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers va fi imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și textul „LEI”.
La bancnotele cu valorile nominale de 100 lei, 200 lei și 500 lei va apare pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului. Designul și mărimea bancnotelor vor rămâne identice celor emise anterior, cu excepția dimensiunii bancnotei de 100 lei, care va fi mai mare după dimensiunile bancnotelor de 200 lei, 500 lei și 1000 lei.
„Aceste bancnote vor fi acceptate ca mijloc de plată fără restricții și vor fi eliberate în circulație treptat, pe măsura epuizării stocurilor de bancnote puse în circulație anterior, în anii 1993- 2013. Bancnotele emise anterior, cu valorile nominale respective se vor afla în circulație în paralel cu bancnotele modernizate și vor fi retrase, de asemenea, treptat ca rezultat al uzării, deteriorării și devenirii necorespunzătoare circulație”, se menționează în comunicatul Băncii Naționale.
Modernizarea bancnotelor prin completarea cu noi elemente de siguranță reprezintă o procedură utilizată de majoritatea băncilor centrale și este de obicei întreprinsă o dată la fiecare 5 – 7 ani. Aceasta are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare și contrafacere a monedei naționale.