
Cea mai mare mămăligă din lume a fost pregătită cu ocazia primului Festival al Porumbului din Moldova. Aceasta a cântărit 534 de kg și a fost pregătită de bucătari, dar și de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, anunță Politik.md.
Pentru prepararea mămăligii au fost folosiți 380 de litri de apă filtrată, 154 kg de făină de porumb, 4 kg de sare și 3 kg de unt. De menționat că făina a fost de producție locală, din Criuleni. Opera culinară de porporții record a reușit astfel să o depășească pe cea românească, care cântărea 400 de kilograme.
Ministrul Agriculturii a declarat că porumbul este unul dintre simbolurile Moldovei, de rând cu barza albă, lozia și strugurele. „El este prezent aproape în toate produsele de pe masa noastră: ne bucurăm de culoarea naturală a gălbenușului de ou, de gustul delicios al cărnii de pasăre, porc sau vită, pentru care porumbul este hrana de bază. Totodată, este cultura agricolă graţie căreia savanţii noştri au obţinut mereu rezultate deosebite”, a afirmat Vasile Bumacov.
Directorul institutului de fitotehnie Porumbeni, Pintilie Pîrvan, a recunoscut că evenimentul are scopul de a promova şi instituţia pe care o conduce, pentru că tot astăzi institutul împlineşte 40 de ani de activitate ştiinţifică. „Dacă vom respecta toate cerinţele necesare, vom fi înscrişi în Cartea Recordurilor, iar de numele institutului îşi va aduce aminte consumatorul”, a spus directorul Pintilie Pîrvan.
Mămăliga a fost preparată de specialiștii Colegiului Cooperatist, cu ocazia sărbătorii naționale Zilei Porumbului. Totodată a fost marcată și aniversarea a 40 de ani de la fondarea Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”.
În acest an, se preconizează o recoltă de peste 1,5 mln de tone de porumb, cantitate aproximativ egală cu cea din anul precedent. Anual, în R. Moldova sunt cultivate peste 450 de mii de hectare de porumb.