Fostul director al CFM, Oleg Tofilat, care recent și-a prezentat demisia, a venit cu o analiză a situației complicate de la Calea Ferată. El spune că statul nu are o viziune clară privind revitalizarea acestei întreprinderi. Tohfilat consideră că sunt necesare cel puțin două condiții pentru a asigura o continuitate la CFM. Este vorba de:

Lichiditate, când activele circulante trebuie să depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni și proficiența operațională - veniturile anuale să fie superioare cheltuielilor.

Fostul șef de la CFM mai spune că măsurile ce se impun pentru a redresa lucrurile țin de capitalizarea, garantarea creditelor, vânzarea activelor neoperaționale, eșalonarea obligațiunilor fiscale, alocările bugetare anuale pentru infrastructură și transport călători.

Un alt aspect la care se referă Tofilat ține de Incoerența viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ, iar la acest capitol există câteva divergențe esentiale în abordări

„Calea Ferată e o afacere sau un serviciu de interes public? Altfel zis trebuie să se întrețină desinestătător sau să aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20% din veniturile sectorului feroviar trebuie să vină din buget. La moment e 0. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări. Ce e prioritar în reforma feroviară, forma sau conținutul? E important să livrăm cât mai repede divizarea întreprinderii sau să asigurăm modernizarea guvernanței corporative și mecanisme de piață pentru a spori competitivitatea transportului feroviar?

Care este independența decizională a administratorului CFM (sau altor întreprinderi mari) în activitățile sale? În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu consiliul de administrație, fondator, Minister, Guvern sau pot fi stabilite împuterniciri clare și un sistem de notificare și raportare? În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii rapide și consecvente, altfel ești irelevant și necompetitiv”, menționează Tofilat.

El s-a referit și la prestația dăunătoare a justiției și a organelor de control care fac totul pentru a complica și compromite procesul de revitalizare a întreprinderii.

„Rapoartele din ultimii cinci ani de la inspecția financiară sunt între inept și criminal. Am contestat vehement prestația mizerabilă a inspectorilor din martie 2023 - la conducerea inspecției financiare, la Ministerul Finanțelor, la Parlament. Am solicitat audieri publice a „constatărilor”, am solicitat anularea prescripțiilor abuzive - zero efect până astăzi. Prestația organelor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM. Nu știu dacă doar la CFM așa, dar am impresia că organele fac totul pentru a complica și compromite lucrul meu ca administrator și nimic pentru a mă susține în revitalizarea întreprinderii. Am formulat sesizări privind atacuri concertate asupra mea și a colegilor, începând cu 2021. Am raportat cazuri concrete de riscuri și activități nocive - fără efect până astăzi. Și chiar dacă marea majoritate a ofițerilor cu care am interacționat i-am găsit bine intenționați și competenți, rezultatul eforturilor instituționale nu mi-a lăsat decât un gust amar”, a scris Oleg Tofilat pe pagina sa de Facebook.

Pe 29 ianuarie, Oleg Tofilat, și-a depus cererea de demisie din funcția de șef al Căii Ferate din Moldova (CFM), pe numele fondatorului (APP). Până la numirea unui succesor, Tofilat va continua exercitarea atribuțiilor de director.

Întreprinderea se confruntă cu o lipsă a mijloacelor financire implicit restanțe la salarii pentru angajații Căilor Ferate, mai mulți dintre care nu și-au primit remunerarea încă din luna octombrie a anului trecut.

În aprilie 2021, o comisie de anchetă creată în Parlament, la inițiativa fracțiunii PSRM, a raportat că Întreprinderea de stat „Calea Ferată a Moldovei” a fost delapidată, în ultimul deceniu, de peste 1,5 miliarde de lei.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE