LIVE TEXT 12:00 Guvernul Republicii Moldova respinge acuzațiile foștilor angajați ANSA și califică că ”au un substrat politic, lansate de către respectivii angajați și cu siguranță, conducerea Agenției va reveni cu o reacție. Dacă se ajunge la comunicări publice, aceasta înseamnă că problema este inflamată la maxim și s-au epuizat toate căile și în asemenea cazuri, regretăm că sunt și cazuri obiective, iar în alte cazuri, sunt declarații cu un substrat politic”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă

Foști angajați ai Agenţi Naţională pentru Siguranţa Alimentelor acuză conducerea instituției de abuz. Ei au organizat o conferință de presă, aducând acuzații grave directorului general, Radu Musteața. Pentru a elucida cazurile de abuz la care sunt supuși, ei au adresat un demers conducerii Republicii Moldova.

Potrivit foștilor angajați, directorului general, Radu Musteața, prin formarea ad-hoc a unor comisii, a evaluat și a sancționat angajații, după care i-a concediat sub pretexte neîntemeiate.

La rândul lor, angajații s-au adresat în instanța de judecată și au fost restabiliți în funcție, iar Radu Musteața refuză să execute hotărârea instanței și-i concediază repetat.

De menționat faptul că parcursul primului an de activitate al lui Radu Musteata, au fost organizate 35 de comisii disciplinare. Ca urmare, au fost sancționați 33 de persoane cu funcții de conducere și 18 angajați cu funcții executive.

Cristina Gradinaru, ex-șef a Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți, a declarat în cadrul conferinței că a fost supusă multiplelor presiuni psihologice pentru a depune cerere de eliberare. Mai mult decât atât, au existat tentative de a-i deschide dosar penal, la solicitarea lui Radu Musteata către organele de drept. Deși procuratura a refuzat de două ori inițierea dosarului penal, din lipsa componentei infracționale, Directorul general ANSA a dispus eliberarea ei din funcție ca urmare a unei decizii a comisiei disciplinare, formată din oameni loiali și promovați de director.

O experiență asemănătoare a avut și Alexandru Prodan, medic veterinar cu o experiență în funcție publică de mai bine de 20 de ani. În luna octombrie, când a fost numit Radu Musteata în calitate de Director General ANSA, acesta din urmă a insistat ca Alexandru Prodan să scrie cerere de eliberare din funcție de șef al Subdiviziunii teritoriale pentru Siguranța Alimentelor Florești. În noiembrie 2021 Alexandru Prodan a fost eliberat prin ordinul semnat de Radu Musteața din motiv că acesta nu face parte din echipa pe care și-o dorește directorul nou numit.

Caz similar a avut loc și cu Dumitru Puha, șeful Subdiviziunii Bălți, experiența de peste 10 ani, Maximenco Serghei, șeful subdiviziunii Cahul, cu o experiență de peste 10 ani în cadrul ANSA, Tudor Moraru cu o experiență profesională de peste 15 ani, șeful subdiviziunii Soroca și lista continuă cu mai mulți angajați supuși presiunilor.

Ca urmare a acțiunilor abuzive al lui Radu Musteață, din bugetul de stat pentru lipsa forțată de la munca și despăgubirile aduse urmează să fie achitată suma de aproape de 2 milioane lei.

Amintim, de asemenea, despre Raportul negativ ca urmare a misiunii de audit de la Curtea de conturi pe domeniul produselor de uz fitosanitar și fertilizanți care prevedea întreprinderea măsurilor de eliminare a lacunelor legislative care așa și nu au fost îndeplinite.

Foștii angajați au făcut un apel către Președintele Republicii Moldova, doamnei Maia Sandu, Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vladimir Bolea cu rugămintea de a atrage atenția la asemenea fărădelegi.

Deocamdată, ANSA nu a venit cu o reacție

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE