Problema livrării motorinei din România pentru fermierii moldoveni se mută și pentru anul 2024. Asociația „Forța Fermierilor” susține că situația cu motorină română a devenit deja „ridicolă”.

„Peste 1500 de fermieri, care au suferit în urma secetei din 2022, au depus dosare la Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în baza unui regulament, aprobat de Guvern. Însă combustibilul așa și nu a venit”, a comunicat Asociația

Forța Fermierilor a menționat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare refuză să comunice cu asociația pe acest subiect.

„Toate mesajele și întrebările noastre rămân fără răspuns. Mulți agricultori, care au depus cereri la AIPA se află în stare financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță. Ei nu-și pot planifica activitatea și cer măcar certitudine în privința termenului exact a repartizării dieselului. În acest context, lipsa reacției Ministerului Agriculturii nu poate fi înțeleasă și provoacă revolta fermierilor”, a comunicat Forța Fermierilor.

Asociația „Forța Fermierilor” solicită autorităților oferirea publică a informației privind cauzele reținerii livrării motorinei române și termenul de acordare a ajutorului pentru agricultori.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit cu o explicație unde a precizat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022. Ministerul menționează că din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit  criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1490 de fermieri li se va atribui motorina - ajutor umanitar.

„Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193584,13 hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114207,98 hectare. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg. La 24 noiembrie 2023, AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare, iar în rezultat, la 18 decembrie 2023, Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne”, menționează MAIA

Menționăm că, eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă.

La sfârșitul anului trecut, premierul Recean, a făcut o nouă promisiune că motorina din România va ajunge în Moldova.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE