UNIMEDIAÎn ședința de Guvern de astăzi a fost aprobat proiectul de lege privind interzicerea producerii, importării și comercializării produselor din azbest, cele mai populare articole fiind foile de ardezie. Pentru a fi mai convingător, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a adus la ședința Guvernului un recipient în care erau bucăți de foi de ardezie, pe care le-a arătat colegilor, comunică Politik.md.
Deși activităţile pentru a interzice azbestul şi a articolelor ce conţin azbest nu sunt noi, fiind abordate în repetate rânduri încă din anii ’90, toate încercările de reglementare a circuitului acestor produse nocive și cancerigene s-au soldat cu eșec.
”Legea va intra în vigoare la șase luni de la publicare și ulterior se va mai permite ca stocurile să fie comercializate încă un an de zile. Dar produsele de construcție, care deja sunt instalate, vor fi utilizate până la încheierea circuitului lor de viață. Noi recomandăm ca cetățenii se le dea jos de pe casă și cred că vom amenaja și un punct de colectare a deșeurilor ecologice, unde toate acestea vor fi tratatate conform normelor”, a declarat ministrul.
Menționăm că în toate statele europene produsele cu conţinut de azbest au fost interzise demult, după ce mai multe studii au demonstrat că acestea ar fi cancerigene. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE