politik.mdR. Moldova a îndeplinit toate condiţiile Fondului Monetar Internaţional, iar programul se realizeză în parametrii stabiliţi. Este concluzia misiunii FMI aflată la Chişinău timp de două săptămâni, condusă de Nikolay Gheorghiev. Totodată, reprezentanţii Fondului consideră că economia R. Moldova se restabileşte, prognozând pentru anul curent o creştere a PIB real cu 2,5% ce urmează să crească treptat până la 5% în 2012.
În acest context, misiunea FMI urmează să examineze în luna iulie un Acord în urma căruia ţara noastră ar primi 89 mln de dolari pentru consolidarea poziţiei bugetare şi suplinirea rezervelor valutare.
FMI a făcut câteva recomandări suplimentare autorităţilor de la Chişinău, printre care: deblocarea creditării bancare prin consolidarea cadrului de restructurare a datoriilor, îmbunătăţirea durabilităţii sectorului energetic, promovarea reformelor în serviciul public şi învăţământ, precum şi implementarea reformelor cuprinzătoare în domeniul reglementării.
“Totuşi economia R. Moldova se confruntă cu provocări. Autorităţile ar trebui să renunţe la creşterea economiei bazată pe remitenţe şi consum. Guvernul trebuie să mobilizeze economiile interne şi exporturile”, a subliniat Nikolay Gheorghiev.
La rândul său, premierul Vlad Filat a mulţumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat şi a dat asigurări că pensile şi salariile nu vor fi reduse.
Fondului Monetar Internaţional este unul din principalii finanţatori externi ai Republicii Moldova. Ţara noastră a avut semnate cu FMI şapte acorduri, însă din 2000 a obţinut doar o parte din mijloacele aprobate. Reducerea finanţării s-a datorat neîndeplinirii de către autorităţi a mai multor angajamentele asumate prin semnarea acordului.
Din 2003 până în 2006 relaţiile cu FMI au fost întrerupte din acest motiv.
Republica Moldova a aderat la Fondul Monetar Internaţional în anul 1992.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE