Pierderile generate de criza financiară în intervalul 2007-2010 vor fi de circa 3.400 miliarde de dolari, prognozează FMI într-un raport citat de AFP, aceasta suma fiind cu 600 miliarde de dolari mai mică decât cea estimată într-un raport. FMI a revizuit în scădere pierderile ca urmare a creşterii valorii instrumentelor financiare.
Raportul mai arată că stabilitatea financiară s-a îmbunătăţit, datorită măsurilor fără precedent luate la nivel mondial şi semnalelor de redresare economică, însă riscurile se menţin la un nivel ridicat.
“Suntem pe drumul cel bun, dar acest lucru nu înseamnă că riscurile au dispărut”, a spus Vinals Jose de la FMI.
În raport se mai arată că, pe ansamblu, băncile au recunoscut ceva mai puţin de jumătate din pierderi, ceea ce înseamnă că pot să mai apară şi alte veşti proaste din economie.
Situaţia băncilor s-a îmbunătăţit însă semnificativ după raportul din aprilie, dar profiturile obţinute nu vor compensa integral viitoarele revizuiri ale activelor. FMI estimează că băncile şi-au reevaluat în scădere portofoliile deţinute cu 1.300 miliarde dolari până la jumătatea lui 2009, urmând ca până la finele lui 2010 să aibă loc revizuiri în valoare de alte 1.500 miliarde de dolari.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE