Fondul Monetar International (FMI) sfătuiește guvernul bulgar să ia în considerare toate opțiunile posibile înainte de a recurge la rezervele fiscale ale țării pentru a combate recesiunea și a-și reduce deficitul bugetar, transmite Sofia News Agency.
"Decizia de a finanța deficitul cu bani din rezerva fiscală aparține Cabinetului", a subliniat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Bulgaria și România.
El a confirmat că Bulgaria nu a abordat FMI pentru a-i cere semnarea unui acord stand-by, așa cum au sugerat partidele de dreapta din Parlament, idee respinsă însă categoric de partidul GERB aflat la putere, care a spus că un astfel de demers ar trimite un semnal prost investitorilor.
FMI prognozează că deficitul bugetar al Bulgariei se va menține anul acesta la 1,8% din PIB, ceea ce înseamnă aproape 1,2 miliarde de leva (circa 600 de milioane de euro), în condițiile unei inflații anuale de 2,2%, ale unei creșteri economice de 0,2% și ale unui deficit de cont curent de 6,3%. Creșterea economică pentru 2011 a fost stabilită la 2%.
Ministrul de finanțe al Bulgariei a confirmat săptămâna trecută că legea de revizuire a bugetului pe 2010 prevede sume luate din rezerva fiscală a țării, spunând că aceștia sunt "bani pentru zile negre". Ministrul a respins criticile președintelui socialist Gheorghi Parvanov la adresa măsurilor anticriză ale guvernului, spunând că șeful statului nu este un expert în economie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE