Începând cu ziua de joi, 24 noiembrie, municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apă. De data aceasta, cel care a bătut alarma a fost edilul Capitalei, Ion Ceban. 

„Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Nu arătați cu degetul la Primărie după ce ați scumpit totul”, menționează primarul de Chișinău.

Dacă până acum, municipalitatea achita lunar 10 milioane de lei pentru lumină, conform noilor tarifuri – prețul ar ajunge la 31 de milioane de lei.

La moment, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustare a tarifului a avut loc în anul 2017. Potrivit lui Ceban, unica soluție pentru a evita sistarea aprovizionării cu apă este ca tariful să fie ajustat.

„Este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene. Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol. Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, conchide primarul.

Anterior, Apă-Canal Chișinău a fost preavizată de către compania „Premier Energy Distribution” S.A. că la data de 21 noiembrie curent, datoria acumulată pentru consumul de energie electrică la locurile de consum aflate în gestiunea furnizorului de apă constituia suma de 5 608 368,81 lei,

Distribuitorul de energie a avertizat S.A. Apă-Canal Chișinău că neachitarea datoriei până la data de 24 noiembrie curent ar putea duce la deconectarea instalației.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE