poza simbolSchimbarea puterii politice de la Chişinău din aprilie 2009 şi iniţiativele Bucureştiului de a crea un fond de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova au provocat la moment o euforie oamenilor de afaceri români, care încep a prospecta din ce în ce mai atent piaţa moldovenească de peste Prut, scrie ziarul Financiarul.
Republica Moldova este caracterizată de reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), drept “o piaţă mică de patru milioane de oameni, dar care are relaţii bune cu Rusia”, astfel pentru investitorii din România devine o “placă turnantă spre pieţele din Ucraina şi Rusia”, precizează Financiarul.
Potrivit publicaţiei “deşi rezervaţi, atât preşedintele (AOAR), Florin Pogonaru, cât şi Cristian Pârvan, secretarul general al aceleiaşi organizaţii”, şi-au anunţat intenţia de a constitui un fond privat de investiţii pentru dezvoltarea de proiecte economice în Republica Moldova, păstrându-şi la moment optimismul privind „fereastra” deschisă către pieţele din Ucraina şi Rusia”.
„Interesul investitorilor români pentru Republica Moldova nu este o noutate”, a declarat Cristian Pârvan, citat de Financiarul. Investiţiile majore românești au început în Moldova încă în anul 1998, când în Moldova au fost deschise BCR ( Banca Comercială Română) şi SNP Petrom (unul dintre cei mai mari producători de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est). Ultimul a avut un aportul la bugetul de stat al Moldovei pentru perioada 2002-2009 de aproximativ 3,2%.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE