Premierul Vlad Filat a fost deranjat de faptul, că în presă au apărut mai multe informații și declarații cu privire la diminuarea bugetului pentru Academia de Științe din Moldova (AȘM). Drept replică, șeful Executivului a cerut ca vicepreşedintele AŞM, Ion Tighineanu să vină cu rectificări și precizări la acest capitol.
 
„Dle Tighineanu, am auzit mai multe replici vis-a-vis de diminuarea banilor din bugetul de stat pentru educație în anul viitor. O să rog frumos, să faceți rectificările de rigoare. Dacă nu aveți capacitatea de a citi ce înseamnă Bugetul de Stat pentru anul 2013, avem colegi care pot să vă asigure informație calificată și să vedeți, că pentru anul viitor noi nu avem diminuarea alocarilor din bugetul de stat. Doar că, începând cu 2013, vom începe implementarea autonomiei universitare la capitolul finanțare, așa cum ne-am propus de mai multe ori”, a solicitat Vlad Filat, în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.
 
În context, premierul a cerut ca la următoarele ședințe, vicepreşedintele AŞM să vină cu o informație amplă cu privire la activitatea anterioară, pentru anii 2011 și 2012. „Eu aud foarte multe discuții, se creează impresia că AȘM este judecător, iar ceilalți trebuie să vină cu explicații vis-a-vis de anumite decizii. Pentru ca să avem clarificări, nu prin ping-ponguri, prin intermediul presei, să prezentați informația, în detalii, vis-a-vis de utilizarea banilor alocați din bugetul statului și cu rezultatele concrete, care sunt în urma utilizării acestor bani”, a cerut primul ministru.
 
Academia de Științe va primi 346 de milioane de lei din bugetul de stat pentru 2013. Cheltuielile destinate științei au fost tăiate cu aproape 50 de milioane de lei din cele planificate iniţial. Anterior, membrii Academiei au lansat apeluri publice cu privire la acest fapt, susținând că mediul academic din țară se află în pericol.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE