gov.mdPodul Lipcani-Rădăuţi de pe Prut a fost oficial deschis luni, 15 februarie. Panglica a fost tăiată de premierul moldovean, Vlad Filat şi ministrul român al Internelor, Vasile Blaga.
Deschiderea punctului vamal Lipcani – Rădăuţi Prut va permite circulaţia persoanelor şi a mărfurilor spre piaţa europeană de desfacere. Până astăzi, agenţii economici erau nevoiţi să circa 140 de km până la cel mai apropiat punct vamal de trecere spre România, Costeşti-Stânca. Deschiderea acestui pod reduce substanţial distanţa medie între punctele de trecere a frontierei moldo-române până la 85 de kilometri.
“După 66 de ani, este în sfârşit posibilă trecerea peste Prut. În continuare vom urma pas cu pas pentru ca drepturile cetăţenilor să fie realizate. Curând vom trăi şi circula liber”, a declarat Filat după tăierea panglicii.
Punctul vamal Lipcani-Radauti Prut a fost renovat şi reconstruit cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, fiind cheltuite peste 11 milioane de Euro.
Podul Rădăuţi Prut - Lipcani a fost construit în 1937 şi aruncat în aer în 1944 de trupele germane. În anul 2000 Comisia Europeană, pornind de la existenţa Protocolului moldo-român din 1993, le-a alocat guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti, prin programele TACIS şi PHARE, suma de 11 milioane de euro, dintre care 8 milioane i-au revenit Republicii Moldova şi 3 milioane României.
Construcţia podului s-a încheiat la sfârşitul anului 2005. Podul are o lungime de 246 de metri, o lăţime de 10,8 metri, dintre care 7,8 metri sunt destinate, ca parte carosabilă, celor două benzi de trafic şi câte 1,5 metri sunt destinate celor două trotuare laterale, întrucât podul a fost prevăzut şi pentru trecerea pietonală. Podul este construit pentru clasa E de încărcătură, adică poate să reziste la o greutate de 80 de tone. Rampa podului are pe ambele maluri ale Prutului 10,5 metri.
Partea moldoveană a încheiat toate lucrările de infrastructură legate de vama Lipcani, care este una dintre cele mai moderne de pe frontiera cu România, fiind înzestrată cu mijloace electronice performante, conform exigenţelor europene în domeniu. Punctul de trecere a frontierei nu a putut fi deschis pentru că autorităţile române nu au amenajat sediul vămii şi infrastructura aferentă.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE