Reprezentanţi ai societăţii civile, mediului de afaceri şi bancar, producătorilor şi investitorilor, sindicatelor şi patronatelor au enumerat o serie de probleme cu care se confruntă R. Moldova la moment în aceste domenii. Aceştia au ţinut să precizeze că timp de opt ani nu au reuşit să poarte o colaborare echitabilă cu guvernarea comunistă şi au solicitat noului premier desemnat să asigure o colaborare transparentă.
“Vă mulţumim pentru invitaţie, este o onoare pentru noi. Noi vrem să ajutam astfel încât noua conducere să stopeze acest declin economic, să fie create locuri de muncă noi, să protejăm producătorul autohton şi avem multe propuneri concrete la acest capitol. Problema de bază este cea a salarizării. Oamenii vor să muncească, dar salariile sunt prea mici. Propunem ca salariul minim să fie 1310 lei - ca minimul de existenţă. În prezent salariul minim este de circa 900 lei, iar în sfera bugetară - doar 600 lei”, a precizat Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Sindicatelor.
“Domnule prim-ministru, este important ca cei care distribuie posturi să înţeleagă faptul că cizmarul coase cizme, iar medicul tratează - nu vine la transporturi. Trebuie să împărţim responsabilităţile, dar nu functiile. Cerem o cât mai mare transparenţă - să nu mai fie neamuri şi vrem cadre profesionale”, a declarat Vladimir Florea, preşedintele Uniunii de Transportatori.
În acelaşi timp, Vlad Filat a dat asigurări celor prezenţi că Guvernul îşi va asuma repsonsabilitatea pentru rezolvarea problemelor menţionate. “Trebuie să aveţi în vedere că eu nu vin dintr-o lume abstractă. Mi-am început activitatea în afaceri. Ştiu în detalii ce înseamnă administrare, probleme, ştiu care-i presiunea birocratică şi nu doar birocratică”, a conchis Vlad Filat la sfârşitul întrunirii, mulţumindu-le participanţilor pentru discuţia purtată.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE