În cadrul întrevederii sale cu înaltul Comisar al Consiliului Europei pentru drepturile omului, Thommas Hammarberg, premierul R. Moldova, Vlad Filat a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova la moment este justiţia. Aici el s-a referit la aprobarea, la finele anului trecut, a Strategiei de reformare în sectorul justiţiei şi şi-a exprimat speranţa că deja în 2012 primele rezultate vor fi resimţite.

Potrivit premierului, Guvernul de la Chișinău speră că și în următoarea perioadă Consiliul Europei va acorda sprijin Moldovei.

„Contăm în continuare pe suportul Consiliului Europei în ceea priveşte derularea reformelor necesare în Republica Moldova şi, respectiv, pe trecerea RM la dialogul de post-monitorizare", a declarat Vlad Filat.

Thommas Hammarberg a apreciat realizările Guvernului în domeniul drepturilor omului şi a îndemnat autorităţile să depună eforturi în continuare, pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze pe deplin de valorile europene.
Comisarul a exprimat disponibilitatea Consiliului Europei de a acorda şi mai departe suport ţării noastre în diferite domenii. El s-a referit la un program ce urmează a fi elaborat de CoE, care are drept scop acordarea asistenţei Guvernelor statelor, unde persoanele de etnie romă sunt discriminate. Republica Moldova urmează să aprobe Planul de acţiuni pentru susţinerea populaţiei de etnie romă. 
Un alt subiect al discuţiei a fost legat de problematica transnistreană, modul în care sunt respectate drepturile omului pe malul stâng al Nistrului, acţiunile necesare de întreprins pentru ca locuitorii de pe ambele maluri ale râului să beneficieze pe deplin de valorile şi beneficiile europene. Interlocutorii şi-au exprimat speranţa că negocierile oficiale în format 5+2 vor continua într-o manieră constructivă şi cu rezultate palpabile.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE