Speculațiile privind posibila arestare a lui Smirnov au un singur scop - să diminueze importanța acestui eveniment care are loc în Germania. Despre aceasta a declarat premierul Vlad Filat, vineri, 9 septembrie.
”Trebuie să le fim recunoscători celor care au ajutat la internaționalizarea conflictului transnistrean. Ne-am propus ca de această problemă să fie preocupată partea decizională a întregii lumi și am reușit. Acum este important ca să creem și atmosfera necesară ca să obținem rezultate”, a menționat Vlad Filat.
Potrivit lui, printre subiectele ce urmează a fi discutate în cadrul întâlnirii cu Igor Smirnov se numără reluarea transportului feroviar, legătura telefonică și eliberarea necondiționată a lui Ilie Cazac. De asemenea, un scop pe care și l-au propus autoritățile R.Moldova este reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2, care va avea loc la 22 septembrie, în capitala rusă.
De menționat că premierul Vlad Filat şi liderul separatist, Igor Smirnov, se vor întâlni vineri, 9 septembrie, în oraşul german Bad Reichenhall, în cadrul unei conferințe internaționale ce va viza, oficial, "consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului".
La 7 septembrie, curent, în presă au apărut informații potrivit cărora, liderul separatist Igor Smirnov ar putea fi arestat de către Interpol în baza unui dosar de care foarte puțină lume știe, în care acesta este acuzat de răpire și acțiuni legate de terorismul internațional și trafic de arme. Arestarea lui Smirnov ar elibera astfel locul noului lider de la Tiraspol sprijinit de Moscova, Anatolii Kaminski. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE