Uniunea Europeană a urgentat marţi, 22 februarie procesul de reformare a sistemului judecătoresc din Moldova pentru a elimina corupţia, iar pentru acest fapt a fost acordat un sprijin de 550 mln euro, anunţă agenţia de presă Reuters.

Potrivit acesteia, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dirk Schuebel menţiona, că reforma judiciară este foarte importantă, deoarece alte sectoare din ţară depind de ea. 
„Această reformă este un prim pas în lupta contra corupţiei. Noi vom susţine efectuarea acesteia şi vom asigura un suport financiar direct doar în cazul în care vom vedea anumite progrese în domeniu”, a declarat Schuebel.
În ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA, se menţiona că sistemul judecătoresc al Moldovei suferă de un nivel scăzut de eficienţă, independenţă şi încredere din partea cetăţenilor. În procesele de judecată se atestă deseori interferenţe ale anumitor figuri influente în stat, mai raportează Departamentul.
În programul Uniunii Europene pentru anii 2011-2013, Moldova este obligată să înfăptuiască reforme, care vor opri corupţia şi vor dezvolta climatul investiţional. Măsurile propuse includ întărirea independenţei şi eficienţei Curţilor judiciare, precum şi intensificarea respectului drepturilor Omului din partea procurorilor şi poliţiei.
În pofida crizei politice care a lăsat ţara timp de un an fără un preşedinte ales, Moldova a început negocierile de asocierea cu UE în ianuarie 2010. Părţile mai negociază şi un Acord de acces la comerţul de liber schimb, mai scrie Reuters.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE