Angajații întreprinderii Calea Ferată din Moldova (CFM) au protestat azi, 14 februarie, în mai multe localități din țară. Oamenii au venit și în Chișinău, unde au manifestat la Guvern, Parlament și Președinție. Totodată, acțiuni de protest au avut loc la Ocnița, Bălți, Ungheni, Basarabeasca și Giurgiulești.
”Salariu!” scandează oamenii. Protestatarii au trei revendicări: respectarea legislației în vigoare de către autoritățile statului, inclusiv în ceea ce privește salariații Î.S. "Calea Ferată din Moldova"; implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform legislației; majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la 5500 lei (în prezent fiind doar 3500 lei, o încălcare gravă a legislației).
În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente și esențiale întru salvarea și reabilitarea transportului feroviar al Republicii Moldova, majoritatea celor circa 4850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă.
Totodată, feroviarii au atenționat autoritățile că în cazul în care nu vor fi lichidate restanțele aceștia vor sista activitatea căilor ferate. Datoriile la CFM se cifrează la peste 200 milioane de lei, iar statul nu are o soluție pe moment de a diminua aceste restanțe.
Calea Ferată a Moldovei a ajuns în starea în care e din cauza managementului defectuos din trecut, a declarat ministrul Infrastructurii. Vladimir Bolea spune că regretă „enorm” faptul că angajații întreprinderii nu au salarii de mai multe luni și susține că se depun eforturi pentru a redresa situația.
„Regret enorm că restanțele la salarii s-au tot acumulat, iar familiile dvs suferă. În ultimii 10-15 ani, Întreprinderea de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” (CFM) a fost gestionată prost și iresponsabil, iar situația în care am ajuns azi a fost cauzată, inclusiv, din nedorința managementului anterior de a lua decizii complicate, dar necesare. Salariile restante trebuie plătite, iar asta este prioritatea conducerii actuale a CFM”, a scris ministrul Vladimir Bolea într-o postare pe Facebook.
Bolea a prezentat și mai multe soluții pentru redresarea Căii Ferate a Moldovei.
În primul rând, pentru a face față crizei financiare imediate, o soluție ar fi vânzarea unor obiecte de patrimoniu care nu mai sunt necesare, iar banii obținuți ar fi folosiți pentru plata salariilor restante ale angajaților.
Pe termen mediu și lung, ministrul propune eliminarea cheltuielilor ineficiente și optimizarea costurilor operaționale, astfel încât compania să devină mai eficientă din punct de vedere financiar. De asemenea, sunt prevăzute investiții mari în infrastructura feroviară, în valoare de 250 de milioane de euro, care vor fi alocate pentru reabilitarea liniilor-cheie de cale ferată, cu sprijinul asistenței financiare europene.
„APP desfășoară un audit detaliat pentru identificarea și corectarea ineficiențelor financiare și operaționale. CFM va fi restructurată în trei entități distincte (infrastructură, transport de pasageri, transport de mărfuri), această intervenție va permite o gestionare mai bună a activităților. Obiectivul nostru comun este ca CFM să devină o companie independentă financiar, profitabilă și modernă”, a mai spus ministrul.
La scurt timp, fostul director CFM, Oleg Tofilat, l-a acuzat pe Bolea de ipocrizie, subliniind că există deja un plan de modernizare lansat în 2021 și proiecte investite în perioada 2022-2023.
„Cu dedicație specială unui artist-amator de stand-up care se crede ministru. Care insistă că „ultimii 10-15 ani CFM a fost gestionat cu neglijență și fără viziune”. (...) Îi invit pe ipocriții incompetenți de la Guvern și din conducerea CFM să prezinte public cum au de gând să redreseze situația în sectorul feroviar, că până azi n-am văzut nici zare de plan. Și sunt sigur că nu au ce prezenta. Iar eu între timp am să merg la procuratură, să le povestesc cum anume este prejudiciat statul de factorii de decizie de la Guvern și CFM. Cât încă nu au reușit să lichideze Procuratura Anticorupție”, a scris Tofilat, pe rețelele de socializare.